Градски находки

10 места с хубави бургери в София

Отдавна се вълнуваме от качествените фастфуд заведения и не може да не ни направи впечатление, че бургери се предлагат на все повече места в София, и то не само специализирани.

10 места с хубави бургери в София

Бургерите наистина завземат софийската фастфуд сцена и това може само да ни радва. От кулинарна гледна точка те не са сложни за приготвяне, стига да имаш качествени съставки, особено хубаво месо (говеждо/телешко в най-честия случай). От огромно значение, разбира се, са и питката, зеленчуците и сосовете.[[more]]Наименованието „бургери“ се споменава за пръв път във в. “Чикаго Дейли Трибюн” от 1896 г. в статия за новото явление – „количка за сандвичи“. Бургерите са част от менюто, като представляват предварително приготвени питки от месо, които се пекат на газов котлон пред клиента и вървят по 5 цента. Има много твърдения за авторство, като единственото сигурно е, че този вид сандвичи се появява около началото на ХХ век в Америка. Благодарение на големите вериги за бързо хранене днес бургерът е познат почти навсякъде по света. Множество кухни са си присвоили идеята, като в много от тях бургерът е станал почти неузнаваем – срещат се оризови, веджи, терияки и какви ли не вариации.

Отдавна се вълнуваме от качествените фастфуд заведения и не може да не ни направи впечатление, че бургери се предлагат на все повече места в София, и то не само специализирани. Откриваме ги, разбира се, най-вече във фастфуд заведения, в места с “бар и динър” концепция, но също и в ресторанти със сериозно меню. Повечето се снабдяват с месо от проверени месарници или ферми.

Пообиколихме наоколо и ви предлагаме нашата неизчерпателна, но пък абсолютно изпробвана селекция на хубавите бургери в София.

Farmer’s – едно от добрите заведения за бързо хранене, предлагащо също супи и салати. Бургерите са няколко вида, пекат се на място, има и вариант със свинско.
Meat – едно от най-новите специализирани бургер заведения в София. Страхотна атмосфера, внимание към детайла и домашен привкус.
Boom! Burgers N Steaks – светло и просторно място, богато меню, в което бургерите фигурират като „гурме“ и има защо.
33 Gastronauts – ресторант с отлична кухня, в чието меню бургерите заемат подобаващо място. Сервират се увити в хартия – симпатично намигване към фастфуд културата.
JJ Murphy’s – прочутият от край време Леприкорн бургер си е все така класически и все така приятно разположен в компанията на лучени кръгчета, картофки и кетчуп.
Lavanda – неповторимата атмосфера на ресторанта придава още повече чар към телешкия бургер с бекон, синьо сирене и домашен барбекю сос.
Habitat – в менюто има само един бургер, но той е повече от достатъчен: страхотен Ангъс бургер с доста предизвикателни размери. Тук е мястото да обясним, че това е името на шотландската порода говеда Aberdeen Angus, чието месо се използва за производство на особено качествени бургери.
Smuggler's Diner – място с подчертано американски ретро дух, създадено от любимите ни суинг диджеи Smugglers Collective. Внушителни размери, класически и оригинални рецепти и разнообразни гарнитури.
Spaghetti Kitchen – чийзбургерът на “Спагети Кичън” е приятна и закономерна добавка към секцията American Grill в менюто. Класика.
Skaptobara – към колекцията си от оригинални рецепти тук прибяваме и бургери “Цезар" и "Капрезе". В гарнитурата можем да открием любимите ни люти чушки халапеньо, което си е готина находка.