Момичешки тайни

4 метода за повишаване на либидото

Нашият гост-автор Станимир Михов ни предлага няколко метода за повишаване на либидото.

4 метода за повишаване на либидото

Нашият гост-автор Станимир Михов ни предлага няколко метода за повишаване на либидото. Ниските нива на тестостерон и изобщо хормоналният дисбаланс (най-често свързан с тестостерон и естроген) могат да станат причина за понижено либидо. Това е възможно да се наблюдава и при мъжете, и при жените. Сред негативните последици са повишаване на телесна мазнина, забавяне на метаболизма, намалена плътност на костите, трудност при поддържане на добре оформено женско тяло. Сред благоприятните резултати от оптимални нива на тестостерона са по-добро настроение и повече увереност, по-добра концентрация и повече енергия, поддържане на повече мускулна маса и по-малко излишни мазнини, поддържане на здрави кости и сърце, по-добър секс и по-добър сън.

 

1. Здравословно хранене

- Направете оценка на физическото си състояние. Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от основните причини за ниски нива на тестостерон.

- Избягвайте прекалено преработени храни. Промяната в хранителните навици е едно от най-добрите неща, които може да направите, за да постигнете по-оптимални нива на хормона, но и да се предпазите от различни заболявания (напр. сърдечно-съдови, диабет).

- Консумирайте храни в състояние, най-близко до естественото им. Ограничете храните с изкуствено добавена захар, изкуствени подсладители, транс мазнини, хидрогенирани мазнини, консерванти и др. Опитайте се да включите в менюто си повече чисти и качествени меса, риба, зеленчуци и умерено количество плодове, комплексни въглехидрати (ориз, картофи, овесени ядки), сурови ядки и семена, нерафинирана мазнина (зехтин, шарлан, кокосово олио).

- Приемайте здравословни мазнини. С ползи за нивата на тестостерона се свързват най-вече омега 3 мастните киселини. Могат да бъдат открити в яйца (жълтък), водорасли, мазна риба, миди, както и в растителни източници като ленено семе, коноп, орехи и др. Друг източник на омега 3 мастните киселини са хранителните добавки.

- Пийте повече вода. Консумацията на вода и добрата хидратация са основен фактор към всяка здравословна диета, независимо от целите. Кофеинови напитки, натурални сокове, смутита и др. не бива да се причисляват към минималните препоръчителни количества вода.

- Хранете се само когато сте гладни. Ограничете безцелните хранения, храненията от скука и други нездравословни калории, погълнати "между другото". Опитайте се да имате поне 2 основни хранения дневно, като включвате част от предложените в статията храни. Позволявайте си нездравословни избори 1-3 пъти в седмицата, за да не чувствате голямо психическо напрежение, че сте на диета.

- Не се доверявайте на прекалено рестриктивни диети. Голяма рестрикция в калориите ще изпрати грешни сигнали към тялото, които със сигурност няма да увеличат тестостерона, а може да подействат дори негативно. Много по-разумно и по-здравословно ще е да ограничите калориите с ~15% за първата седмица.

- Ограничете алкохола. Макар да е вярно, че малки количества алкохол може да подобрят здравето на сърцето, то големи количества, консумирани наведнъж или редовно, може да потиснат естественото производство на тестостерон. Алкохолът може да насърчи възпалителни процеси в тялото и деградацията на тестостерона.


2. Вдигане на тежести (спорт)

- Започнете фитнес програма (в зала или у дома). Опитайте тези 2 тренировки, подходящи за изпълнение в домашни условия, за да придобиете увереност.

Тренировка 1: Тренировка в домашни условия (без екипировка) за цяло тяло + кардио комплекс
Тренировка 2: Интензивна 10-минутна тренировка за цяло тяло (в домашни условия)

- Тренирайте с машини и свободни тежести. Има проучвания, които доказват, че може да увеличите нивата си на тестостерон с до 20%, ако тренирате с тежести само 3 пъти в седмицата в продължение на 12 седмици. Ако сте начинаещи във фитнеса, започнете с машини. Те са много по-безопасни и лесни за усвояване спрямо свободните тежести (дъмбели и лостове).

- Включете интервални кардио тренировки. Представляват редуване на кратък период от време, при който се натоварвате на по-голяма степен, с друг период от време на по умерена степен (или активна почивка). Такъв пример е тичането на пътека за 1 минута, последвано от 1 минута бързо ходене. Този цикъл се повтаря няколко пъти (обикновено между 3 и 8 пъти).

- Наблегнете на тренировки с тежести. Ако сте в добро здравословно състояние и имате дори минимален опит с упражнения, използвайте кардио тренировката само като допълнителен инструмент. Освен повишаване на тестостерона, с комбинация от силова и кардио тренировка може да постигнете по-добро сърдечно здраве, горене на мазнини, стягане на тялото (натрупване на мускулна маса), повече сила и издръжливост.

3. Промени в начина на живот

- Не пропускайте съня през нощта. Препоръчва се да имате 7-8 часа сън на денонощие. Недостигът на сън може да понижи нивата на тестостерона с около 10%. Недоспиването също може да направи загубата на излишни килограми и горенето на мазнини по-трудно. Докато спим дълбоко (над 4 часа), се синтезира най-голямо количество хормон на растежа. Една от функциите на хормона е свързана с поддържането на здравословно тегло и изгарянето на мазнини.

- Бъдете активни. Повече активност и по-малко седене на едно място може да подейства благоприятно върху хормоните, да редуцира стреса и да доведе до загуба на излишни килограми в дългосрочен план. Имат се предвид ежедневни активности като ходене до магазина пеша или с колело вместо с кола; използването на стъпала вместо асансьор или ескалатор и др.

- Опитайте се да редуцирате стреса. Малко стрес (подобен на този от физическа активност, спорт и балансирано хранене) е изключително полезен за организма, но постоянното подлагане под напрежение кара тялото да произвежда повече от хормона кортизол, който, от своя страна, редуцира производството на тестостерон. Балансирането между работа, личен живот, хранене и спорт е трудно, но може да помогне много в поддържането на добро здраве и оптимални хормонални нива. Медитация, дълбоко дишане, йога и други подобни техники също могат да благоприятстват за редуциране на стреса.

4. Витамини, минерали и билки.

Тук се включват трибулус (бабини зъби), сминдух, овес, хранителни добавки с цинк, магнезий, витамин B6, витамин D и др. Естествени източници на витамин D са сардина, сьомга, риба тон, мляко и млечни продукти, яйца, гъби.

Станимир Михов е фитнес инструктор и персонален треньор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм. Всичко за него и неговата работа можете да видите на сайта му, във Facebook или в youtube канала му. Там ще откриете много полезни статии, видео тренировки, ще се запознаете с постигнатите резултати на доволни клиенти и още много друга полезна информация.