Любов и други бедствия

40-те са другите 20

40-те изобщо не са новите 20 и това е прекрасно!

40-те са другите 20

40-те изобщо не са новите 20 и това е прекрасно!

Спомням си каква бях на 20 и изобщо не искам да съм такава. Не че не бях красива, дива, спонтанна, безгрижна и щастлива. Но на 20 щастието е като един великолепен сладкиш, който мама с любов ти е направила и на който ти просто лакомо се наслаждаваш, без да се питаш от какво е изтъкано това усещане.

А на 40 можеш сама да си направиш сладкиша. Да експериментираш със съставките, да си твориш рецептите и да знаеш, че ако суфлето ти горчи, то е защото не си послушала интуцията си да се отклониш от инструкциите и да си сложиш повечко захар. [[quote:0]]На 40 познаваш вкуса и на болката, и на радостта, на разочарованието и на трумфа, на тъгата и на надеждата, на робството и на свободата, на страха и на любовта. И знаеш, че всички тези емоции са неизменни нишки от тъканта на живота. Опознаваш ги, приемаш ги и продължаваш да плетеш пътеката на себеоткриването.

Защото на 40 ставаш смела и готова да погледнеш демоните си в очите, да ги изслушаш, погалиш и укротиш без укор към това, което си или не си. [[more]]На 40 преставаш да обвиняваш другите, че не те разбират, защото тогава самата ти започваш да разбираш себе си по-добре. Спираш да чакаш вълната на промяната и самата ти ставаш вълна. И осъзнаваш, че докато си тичала след щастието, през цялото време то е било вътре в теб, напиращо да разцъфне. И сега просто му позволяваш.

На 40 изпитваш онова прекрасно „еврика“ усещане, когато те сполети прозрението, че 20 години си грешала, следвайки прекалено тесни, утвърдени с печата на общото одобрение модели. Тогава разбираш, че стълбата на успеха изобщо не е стълба, а движение във всички посоки – нагоре, встрани и най-вече навътре. И не се укоряваш за грешките си, а напротив – с радост и благодарност от откритието пренареждаш приоритетите си и без никакви угризения поставяш себе си най-отгоре.

На 40 ти си сладкишът. Ти си онова идеално сладко и добре изпечено суфле с нежно какаово сърце, от което неизчерпаемо се излива любов.

Мдаа... 40-те са 2х20 и аз си ги искам!

Автор: Мария Бикова