Пет безценни корици на списания

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Салвадор Дали, Жан Кокто, Ерте, Леон Бакст, Анди Уорхол - това са не просто най-големите художници и илюстратори на миналия век, те са създатели на кориците на списанията на своето време, които в наши дни са почти безценни.

Изправени пред щандовете със списания, днес виждаме едни и същи корици - цветни, гланцови, с манекенки и популярни лица. Вече никой не рисува измислени герои, изкуството няма място на първа страница. Предлагаме ви пет корици, отдавна станали легенда, които и след почти век не са загубили нищо от красотата си.

 

Анди Уорхол

Основателят на попарта започва кариерата си именно като моден илюстратор. Това е коледната корица на "Воуг", рисувана от него през 1983 година.

 

Салвадор Дали

И без да сте прочели името, няма как да объркате автора на тази корица на "Воуг" от април 1944 година.

 

Ерте

Разказвали сме ви за прочутия театрален художник Ерте, автор на костюми и декори за най-големите оперни театри в Париж, Ню Йорк и Лондон. През 1915 година, още съвсем млад, Ерте сключва договор с "Харпърс Базар" и прави за списанието над 200 корици, повечето - прекрасни. Тази по-горе е от април 1918 година, а заглавната - от коледния брой през 1932 година.

 

Леон Бакст

Бакст става известен с костюмите, които проектира за Дягилев и балетните му спектакли. Нищо чудно, че и на кориците на списанията, за които работи, също има скици на костюми. Това е коледният брой на Харпърс Базар през 1915 година.

 

Харисън Фишър

Харисън Фишър е най-известният илюстратор на "Космополитън" от началото на ХХ век. Той е автор на над 200 корици на списанието и читателите го наричали "бащата на хилядите момичета", имайки предвид красавиците от рисунките му.


Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...

НАЙ-НОВОТО ОТ МОМИЧЕТАТА ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ВИ!