Момичешки тайни

5 малки съвета за чудна великденска украса

Това все пак е половината от усещането за празник.

5 малки съвета за чудна великденска украса

Снимка: kaboompics.com

Без изобщо да имам претенция, че съм много сръчна, все пак имам желание да посветя малко време на празничната декорация. Това все пак е половината от усещането за празник – една добре наредена маса, кошница яйца, които сами сме украсили, и ваза с пролетни цветя могат да компенсират дори поизгорелия козунак или недопеченото агнешко. Но да се надяваме, че тази година няма да ни се налага да прибягваме до подобни трикове, а празничната великденска украса ще служи само за радост на сетивата и за гордост на творческата натура, която се крие във всяка от нас.

И така, малко идеи за великденска украса, които не отнемат много време и усилия, а дават чудесен резултат...

1. Тайната е в хармонията. Това означава, че е добре да се намери една водеща тема, на която да подчините декорацията на дома – от украсата на самите яйца, през съда, в който ще ги сложите, до покривката и салфектите. Ако имате например бледолилава празнична покривка, потърсете салфетки в тон, и боя за яйца, която да кореспондира на основния цвят. Накрая наберете или купете букет люляк и лилавият Великден ще завладее дома ви.

2. Обърнете специално внимание на съда, в който ще сложите яйцата. Ако приложим малко въображение тук, резултатът може да бъде неочакван дори за самите нас. Стандартните кори за яйца могат да се събудят за нов живот, ако ги боядисате в цвят, който да помогне на яйцата да изпъкнат. За  да не пречи голямата кора по средата на масата, можете да я разрежете на по-малки парчета и да ги сложите на две-три места. Кошнички, купички, гнезда – всичко може да влезе в употреба, дори на пръв поглед да ви изглежда неподходящо...


3. Може тази година да опитате с бели яйца. Да, да – бели яйца. Ефектът от една цветна панделка на точки върху бяло яйце може да бъде очарователен.

4. Цветята са ключови – освен във вазата можете да ги разположите на стратегически места по масата – вплетени в приборите, върху чиниите, при яйцата, навсякъде. Те придават свежест, пролет и празничност на всичко с особена лекота.

5. За боядисването на яйцата – опитайте различна техника тази година. Аз например от години предпочитам класическите наситени цветове на стандартните палитри, но може би е време за промяна. Декупаж със салфетки, рисунка с бои, фолио, с което да ги обвиете, панделка на точки – вариантите са безброй. 

Да експериментираме!