Общество

5 съвета и 20 летни маршрута за пътешествия с деца

ЛЯТО. Няма по-приятна дума, която да съдържа в себе си ваканция за децата, топлина, отпуск, море и планини...

5 съвета и 20 летни маршрута за пътешествия с деца

Снимка: www.storyblocks.com

ЛЯТО. Няма по-приятна дума, която да съдържа в себе си ваканция за децата, топлина, отпуск, море и планини... Цяла година мечтаем за неговите пясъчни и водни пръски. За високи температури, студени напитки, море и бриз, слънце и планински разходки.

Слънце за моето слънчице. Радост за мен. Сини вечери на открито, понякога чак до сутринта. Mохито и смокинов сладолед. Дъъълги разходки по морския бряг или в парка. Басейни. Водна пързалка. Манхатън във вид на коктейл. Нос Калиакра и кафе вътре в морето. Срещу вятърните мелници, които почти не помръдват огромните си криле! Изумително синьо заливче на Яйлата. Плуване и прегръдки в синевата на морето. Цветни градини пред хотелите и на собствения балкон. Лято. Вода. Мечти и свобода.

Планиране. Бюджет. Дете. Багаж и притеснения. Само тези пет думички ни делят от по-горните редове...

Съвет 1. Изберете оферта all inclusive. Най-вече заради детето. Както и утвърден курорт като Албена, където ви се предлага всичко, включително обяд на плажа. Ако можете да си го позволите, разбира се. All inclusive-ът за мен е нещо като модерен вариант на столското хранене от миналото, но малко по-добро. Положителното е, че осигурява закуска, обяд, вечеря и въздесъщото сокче на семейни двойки с малко дете като нас. Възможно е да ви навее спомени за стол заради опашките за храна. Уж "всичко" е осигурено. Но има по-евтини места където All всъщност заприличва на Something. Така че не се предоверявайте на евтини оферти, понякога дори самите агенции ви предупреждават.

Съвет 2. Добре е плажът да е близо и да е охраняем. Другите варианти са кола или shuttle bus от хотела. Ако обичате разходките, не залагайте на тази, защото ще носите доста багаж с плажни и детски неща. Чадър, надуваем басейн, дрешки, очила, шапки, кремове, вода и плодове, мокри кърпи...

Съвет 3. Прегледайте сайтовете за колективно пазаруване, но четете много внимателно какво включва ваучерът. Потърсете мястото/хотела в Интернет (карти, форуми).

Съвет 4. Има добри и по-евтини оферти за месеците юни и септември, а тогава наистина можете да почувствате романтиката на морската почивка. Все още няма тълпи и морският бриз се усеща по-осезаемо.


Съвет 5... няма! Вместо него, като дългогодишен пътешественик, съм ви избрала 20 места, където можете да отидете и за ден, при това с минимум бюджет.

Част от местата, които си заслужават и на които можете да заведете малки или пораснали деца, са:

- Рила и нейните езера, почивка на Паничище;

- Байкушевата мура в Пирин, вековна и великолепна, почивка на Банско или над Разлог;

- Морените из цяла Витоша и резервата Бистришко бранище;

- Трънското ждрело, където река Ерма си проправя път сред скалите, има места за пикник;

- Пещерите "Съева дупка" и "Магура";

- Родопите и пещерите в недрата й ("Дяволското гърло" и "Ягодинска");

- Отворената "Пещера на нимфите" в местността Мадара близо до Мадарския конник;

- Пещерата "Проходна" до Карлуково, почитателите на скалното катерене я знаят добре (отклонете се при гр. Луковит, но не очаквайте табели);

- Цялото северно Черноморие, Албена, Приморско, Созопол, Равда;

Аладжа манастир, едно скално великолепие малко преди Златни пясъци, на което се радват предимно чужденците;

- Пещерата на Свети Иван Рилски на 5 км от Рилския манастир, има приятни места за подготовка на пикник;

- Крушунски водопади край Ловеч;

- Тържиловски манастир близо до град Роман, цял ден на зелената поляна със собствена храна плюс духовната;

- Рупите;

Черепишки манастир.

Можете да допълните списъка ми с вашите предложения, за да имаме време да помечтаем и да ги обмислим. И не се страхувайте да пътувате с малко дете. Това ще ви разнообрази, промени, научи и накара да се усмихнете. 

 

Автор: Елена Василева-Иванова