Момичешки тайни

8 мощни натурални антибиотика

Полезна информация точно навреме!

8 мощни натурални антибиотика

Днес нашият гост-автор Станимир Михов споделя с нас изключително полезна информация. Прочетете статията му, посветена на натуралните антибиотици, която идва точно навреме.

1. Боб

Шушулковият зеленчук е особено полезен и леснодостъпен натурален антибиотик. Той може да бъде открит през цялата година както в консервиран, така и в сушен вид. Ако решите да прибегнете до него, ще помогнете много за доброто състояние на организма си.

В боба се съдържат фибри, които понижават нивото на холестерола. Бобът също така предотвратява повишаването на кръвната захар след хранене. Това го прави изключително подходящи за хора, страдащи от заболявания като диабет и хипогликемия.

Минералът молибден, който също може да бъде открит в боба, е основен компонент на ензим. Той е отговорен за детоксикацията на сулфити. Друг минерал, наречен манган, участва в състава на ензими, отговарящи за произвеждането на енергията в тялото. Магнезият пък подобрява кръвообращението и позволява на кислорода да преминава безпрепятствено през цялото тяло.

2. Куркума и мед

Повечето видове мед имат изключителни лечебни свойства, включително и антибиотични.

Всъщност те са едно от най-ефективните средства в борбата с бактерии, които имат силно съпротивление към фармацевтичните антибиотици.

За куркумата може да се каже същото. Тя е втората основна съставка от рецептата за т.нар. златен мед. Тя включва 1 чаена лъжичка с прах от куркума, която се добавя към 20-40 грама мед, след което се разбърква. Това е! Едно от най-полезните природни лекарства може да се приготви за по-малко от минута. Златният мед е полезен за гърлото, храносмилателната система и бъбреците.

3. Боровинки

В своята родина Америка, където са известни от стотици години, боровинките се използват във всеки хранителен режим, предписан от диетолог. Те са смятани за плодовете с най-мощни антиоксидантни свойства.

Специалистите препоръчват те да бъдат консумирани в суров вид, а не под формата на конфитюр или сироп например. Също така могат да бъдат консумирани в сушен вид.

Редица изследвания доказват, че боровинките имат изключителни антиоксидантни свойства, могат да способстват за подобряване на паметта, за изгаряне на мазнини от тялото и за регулиране на наднорменото тегло.

Освен всичко останало боровинките са много удобни за съхранение. Могат да бъдат замразени, без това да вреди на антиоксидантите, съдържащи се в тях. Научен опит доказва тази хипотеза чрез замразяване на боровинки на температура -17°C за период от три до шест месеца. Дори след толкова дълго време учените не откриват следи от понижаване на антиоксидантния капацитет на плода.

4. Чесън

Човечеството използва този зеленчук от незапомнени времена, което доказва, че въпреки неприятния за много хора аромат, който той има, ползите от приема натежават пред специфичния мирис. Сред рецептите, предавани от уста на уста през различните векове, има такива както за хранене, така и за подобряване на здравето. Любопитен факт е, че в миналото чесънът е бил използван за борба с чумата.

Но кои всъщност са елементите, които придават на чесновия лук толкова здравословен характер? Първо, той съдържа силни антибиотични, антивирусни, противогъбични и противомикробни свойства. Второ, този тип луковичен зеленчук защитава от вредни бактерии и улеснява премахването им. Трето, чесънът е богат на естествени антиоксиданти, които разрушават свободните радикали и подсилват имунната система.

Освен всички тези положителни свойства, белите скилидки на чесъна могат „да се похвалят“ със съдържанието на химичното съединение алицин, което е богато на органична сяра и е ключовият компонент в борбата с вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкването и нарушаването целостта на скилидките. Именно пресовани и добавени към храната или пък към чая, те са най-полезни за организма.


5. Кромид лук

Като брат на чесъна, лукът има доста сходни антибактериални свойства. Често използван като естествено лекарство, той е пълен с витамини, антиоксиданти, минерали, желязо и калий. Тези свойства се задържат след термична обработка, така че е полезно кромидът да се използва и като подправка за ястия.

Множеството полезни съставки на лука подсилват имунната система. Някои проучвания дори предполагат, че редовната консумация на лук предпазва от рак, храносмилателни и сърдечни болести. Високото съдържание на антиоксиданта кварцетин подпомага борбата с алергии, мозъчни проблеми и липса на енергия.

6. Ехинацея

Ехинацеята е още един от природните антибиотици в списъка ни, които са с доказани лечебни свойства от векове, като сведенията за употребата ѝ датират още от времето на многобройните индиански племена. В миналото хората са използвали северноамериканското растение, за да лекуват отворени рани, отравяне на кръвта, дифтерия и други заболявания, причинени от бактерии.

Ехинацеята е изключително полезна, лечебни свойства са открити както в стъблото, така и в цветовете и в корените ѝ. Тя предпазва от инфекции и укрепва имунната система, а това доказва защо днес розовото на цвят лечебно растение е използвано предимно в борбата срещу грипа и настинката.

Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

7. Годжи бери

Този сладникав на вкус плод се използва в китайската медицина вече повече от 2000 години. Според легендите хималайските монаси са се хранели с него още отпреди хилядолетия, като освен това накисвали плодовете в топла вода, след което ги използвали за медитация с цел подобряване на здравето, тонуса и енергията.

Неслучайно плодът е наричан „тибетското чудо“. Той е нискокалоричен, не съдържа мазнини, добър източник е на фибри и има антиоксидантни свойства, които са много ефективни в борбата с различни болести, свалянето на килограми и подобряване на храносмилането. Може да бъде консумиран в сурово, сушено, течно и дори в прахообразно състояние, а витамините и минералите, които се съдържат в него, са причината плодът да бъде определян като суперхрана.

Плодовете на годжи бери попадат в научните изследвания и със способността си да подобряват чревното и кардиологичното здраве, както и да заздравяват костната система. Те са редовно добавяни в храната с цел подобряване на енергийните нива в организма.

Годжи берито помага и в борбата с депресията и безпокойството. Плодът е много ефективен и в битката с болести като диабет, хипертония, заразни болести, настинка и грип.

8. Масло от риган

Маслото се извлича от листата на дивия риган чрез дестилация, а антибиотичните му качества са неизброими. То убива патогенните бактерии в организма, без да нанася каквато и да било вреда на полезните им разновидности.

Има антивирусни и противогъбични свойства, които му позволяват успешно да се сравнява с най-ефективните фармацевтични продукти. Освен това съдържа полезните за човешкия организъм фибри, желязо, витамин Е, манган, омега мастни киселини и триптофан.

Основната противомикробна съставка на маслото от риган е карвакролът. Затова се уверете, че използваното от вас масло има в състава си поне 70% от този компонент.

 

Станимир Михов е фитнес инструктор и персонален треньор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм. Всичко за него и неговата работа можете да видите на сайта му, във Facebook или в youtube канала му. Там ще откриете много полезни статии, видео тренировки, ще се запознаете с постигнатите резултати на доволни клиенти и още много друга полезна информация.