Лица

Ана и Виктор - историята на една лудост

Накратко, те снимат филми за хората и техните празници, най-вече – за техните сватби. Да разкажем изчерпателно за тях предполага такова разнообразие от теми и сюжети, че спокойно бихме захранил една многосерийна телевизионна поредица.

Ана и Виктор  - историята на една лудост

Накратко, те снимат филми за хората и техните празници, най-вече – за техните сватби. Да разкажем изчерпателно за тях предполага такова разнообразие от теми и сюжети, че спокойно бихме захранил една многосерийна телевизионна поредица. В нея ще става дума за любов, идеализъм, екстремна отдаденост на работата, изобилие от комични случки и абсурдни ситуации, срещи с неизброимо разнообразие от характери и типажи, истории за възвишеното и низкото в човека, смях, сълзи, отмала, неочаквани удари, падане, ставане и продължаване напред. И този сериал ще бъде неприлично истински, безскрупулно правдив и ще представя един неочаван и непознат ракурс към духа и морала на съвременния човек и общество. Ето разказът на Ана.

 

Каква е историята на вашето начинание?

Историята на нашата филмова къща е историята и развитието на една необикновена лудост и дългогодишните ни опити да я излекуваме или поне да я сведем до по-обикновена.  Ако надникнем в здравния ни картон, от анамнезата ще разберем, че през 2001-ва имахме страхотно предложение за работа в Брюксел с отлично заплащане и вместо да го осъществим, се впуснахме в налудничаво, твърде рисковано и скъпоструващо начинание – създаване на студио за видеозаснемане и постпродукция. Продадохме едно страхотно ателие-мезонет плюс кредити, заеми, помощи от близки си купихме една професионална раменна камера, страхотна професионална монтажна станция и наехме един апартамент за офис-студио. Ако в тези  действия с известни усилия би могло да се съзре капчица разумност, то следващата любопитна подробност на мига ще я изпари – ние не можехме нито да снимаме нито да монтираме.  Така започна всичко.     

 

Женени ли са всички от екипа?

Ядрото на екипа, Ана и Виктор, сме женени и сме семейство. Имаме две прекрасни дечица, Емануил, който е на 5 години и Михаил, на 3. Без да сме мюсюлмани, паралелно поддържаме още една брачна връзка, с Филмовата къща.

 

Били сте на стотици сватби, каква е идеалната сватба?

Всъщност, били сме на хиляди.Всички биха ви казали, че идеалната сватба, както всичко идеално, не съществува.

Всъщност, грешат. Идеалната сватба съществува. Необходими са само очи, сърце и дух, с които да я разпознаеш.

Как изглежда  ли?

Когато младоженците са наистина влюбени един в друг, когато са щастливи и изпълнени с радост, когато са обгърнати от топлината и сърдечността на техните родители и близки, когато сълзите от щастие, тези най-чисти човешки украшения, блестят по множество лица и души, когато се случи чудото на бракосъчетанието и две семейства, два рода, доскоро непознати, започнат да се прегръщат от сърце, да се целуват и единят, когато добротата и човечността стават толкова плътни, че можеш да ги пипнеш . . . . .. . 

Как се жени българинът? Следва ли традициите или привнася западни елементи?

Българинът е овладял до съвършенство един, според някои, неспецифичен за нашите ширини спорт, сърфа. Той сърфира по повърхността с бясна скорост. Дори се издига малко над нея, за да няма съвсем никакво съпротивление. Разбира за дълбочината едва когато падне от дъската.

Да следваш традиция означава, че тя съществува. Но съществува ли наистина?

Както чукането с яйца не те прави християнин, така и сляпото спазване на някакви ритуали, без да имаш и най-малка представа за смисъла им, не те преви продължител на традиция.

И все пак?

Свидетели сме на ядрено-еклектичен взрив, който омешва в едно християнство и езичество, умиращи традиции и неясни обичаи, западни заемки, градски игрички, еротични смешки, фолклорни номера, ярко кичозните изпълнения на т.нар. осъвременен фолклор, купища пошли игри и скодоумни импровизации с неясно авторство и т.н.  

Това е аспект от духовната криза на обществото, за която час по час се коментира по медиите, и ние не би трябвало да се изненадваме.

Кой е любимият ви сватбен ритуал?

Светото венчание.

Кое е най-интересното място, на което сте снимали?

Има доста интересни места с доста интересни случки, но не бихме си позволили да ги споделим, защото доста хора ще се разпознаят и на доста от тях може да им стане конфузно. А и нямаме морално право, все пак това са лични празници и хората, които са ни ангажирали, са се доверили не само на нашия талант, но и на нашата дискретност.

Какъв е добрият сватбен филм – режисираният или репортажният?

Не може да има никакво съмнение, че режисираният филм и несравнимо по-добър от който и да било друг. Но той е съвършено непознат у нас. Уточнявам, режисираният от професионален режисьор сватбен филм.

От началото на тази година ние предлагаме на младоженците възможността да ангажират професионален режисьр за сватбения си филм.

Ако сега се ожените, как бихте го направили?

Така, че да се случи магията на идеалната сватба, за която писахме по-горе J)))

 

Ето това е идеалната сватба.

И тя съществува.

Среща се рядко.

Като добродетел.

Като благодарност.

Като перла във мида.

Но я има.

Блазе на този, който я види.

Блазе на този, който я чуе.

Блазе на всички сватбари и гости.

Блазе на кума и кумата игрива.

Тежко на този, със слепота който

крещи, че я нема, и с туй я убива.

 

Petia & Velin from Victor Popov Film Company on Vimeo.

Elena & Valentin from Victor Popov Film Company on Vimeo.

Nadia + Nathan from Victor Popov Film Company on Vimeo.