Изкуство

„Арабска нощ“ в Театрална работилница „Сфумато“

На една малка сцена е събран целият свят.

Толкова много истории чакат неразказани на празната сцена на театъра. Понякога не е нужно нищо повече от това шепа актьори да изпълнят пространството с думи и да построят с текст всичко направо пред очите на зрителя – там, в дъното, асансьор, около него извито стълбище, пò насам коридор с врати, а ей там, в ъгъла, диван… И така нататък, цял един свят.

Актьорите Августина-Калина Петкова, Димитър Крумов, Иван Николов, Неда Спасова и Сотир Мелев са на сцената през цялото време, като едновременно и в съвършен синхрон оживяват с действия и думи пиесата на автора Роланд Шимелпфениг. Историите се случват в един жилищен блок – едновременно на няколко етажа, в апартаментите и по стълбите, насън и наяве. Типично за един съвременен блок в Германия, обитателите никак не са само германци – впрочем за това говори още заглавието.

Пиесата по много забавен, откровен и доста провокативен начин разглежда клишетата, свързани с наглед мирно съжителстващите етноси – стриктните германци (в лицето на домоуправителя с кроксове и престилка) и потайните араби (в лицето на Фатима и нейния таен любовник). Не е за вярване, но пиесата е на повече от десет години, а изглежда невероятно актуална и абсолютно съвременна. Арабският мотив е едновременно присъстващ като част от реалността, но много повече застъпен като фон, като една романтична и приказна реалност, пълна с шейхове и богатства, към която всички герои се устремяват по един или друг начин.

Роланд Шимелпфениг е сред най-популярните драматурзи не само в родината си, но и в целия свят и тази пиеса показва достатъчно добре причините за неговия успех – на една малка сцена е събран целият свят. Нашият свят.