Болдини, който омагьосвал жените

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Италианският художник Джовани Болдини бил истинска легенда на Belle Époque. Той умеел да изобразява жените толкова красиви, че те били готови да чакат с месеци, само и само да се сдобият с портрет, нарисуван от художника. Джовани Болдини се родил през 1842 г. в семейство на художник, така че първите си уроци получил съвсем невръстен. Баща му рисувал главно картини с религиозна тематика и интересът на Болдини също бил в областта на изобразяването на фигури. На 14 години той вече рисувал като завършен художник.

Баща му го изпратил да учи във Флорентинската художествена академия, а след това, както било прието, младият художник тръгнал да обикаля Европа. В Париж се запознал с Мане и Дега, които силно повлияли на неговия стил.

Художникът още от млад изградил свой специфичен и неповторим маниер на рисуване. Специалност му били женските портрети. Лицата на жените той рисувал перфектни, съвършени до последната мазка и без изкривяването и абстракцията на модерните стилове. Затова пък в дрехите и фона Болдини си позволявал волности и така жените получавали едновременно напълно модерен портрет, нарисуван в стила на импресионизма, на който лицето им било старомодно и съвършено изрисувано.

Джовани Болдини бил плодовит художник и оставил след себе си много портрети, включително на най-знаменитите актриси и аристократки на своето време – сред тях са Сара Бернар, Франка Флорио и Маркиза Казати.

Това е портретът на Сара Бернар – трудно е да се каже на каква възраст я изобразил художникът, толкова съвършена е тя.

През 2010 г. в Париж е открит портретът на Марта де Флориан, дело на Болдини. Преди това картината стои 70 години заключена в изоставеното жилище на актрисата. Портретът е продаден за близо 3 милиона евро. Ето така изглежда той:

През 1929 г. Болдини се оженил. Той бил на 86 години и бракът му станал по-обсъждан дори от картините му. Булката била 56 години по-млада от него и се развела с първия си съпруг от любов към художника. Изглежда той наистина омагьосвал жените. Починал две години по-късно, но картините му са безпогрешно разпознаваеми и до днес.

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...