Градски находки

Чаша совиньон блан с гледка

От доста време исках да посетя ресторант The View. Нали знаете, колкото и да се шуми около едно място, няма как да знаеш дали ще ти хареса, преди да си отишъл, за да усетиш сам атмосферата.

Чаша совиньон блан с гледка

Снимки: Марияна Петрова/ mamuri photography

От доста време исках да посетя ресторант The View. Нали знаете, колкото и да се шуми около едно място, няма как да знаеш дали ще ти хареса, преди да си отишъл, за да усетиш сам атмосферата. И въпреки че съм си представяла, че ще отида там на вечеря, тази седмица изненадах себе си със следобедна чаша новозеландско совиньон блан на една от масите в това огромно пространство.

Естествено, първото, което привлича тук, е гледката отвисоко, която мястото предоставя на своите посетители (намира се на последния, 24-и, етаж). Няма как, дори и в студа, както се случи при нас, да не излезеш, за да направиш няколко снимки. НДК – на една ръка разстояние, а в далечината – златните кубета на „Александър Невски“. Заведението е разположено на два етажа, има няколко по-малки зали (те са по-уютни и закътани, подходящи за романтична вечеря примерно) освен главната, както и няколко тераси.

Работното време започва в 7:30 ч., като сутрин се предлагат няколко вида закуски. Следва бюфет с няколко предложения за съответния ден, който може да се ползва до 16:00 ч. и е доста удобен примерно за служителите, работещи в сградата. В момента бюфет менюто включва задължително и вегетарианско и/или веган ястие.

Има, разбира се, и а ла карт меню, включващо основни категории (салати, предястия, супи, риба и морски дарове, месни, грил, паста и ризото, пици, бургери, десерти) с по няколко предложения. Напоследък, не знам защо, имам влечение към стрийт фууд, затова реших да си поръчам бургер от питка бриош със сирене халуми, ябълково колсло, айсберг и кисели краставички. Беше непретенциозен и сравнително добре балансиран откъм вкусове. Поднесен, разбира се, с пържени картофки. Салатата беше всъщност микс от салати с домашно маринована сьомга – свежа комбинация. А виното ви го препоръчвам.

Ресторантът е, както казах, огромен, поради което нерядко е ангажиран за семейни и корпоративни събития. Видях и детски столчета – тоест помислено е и за най-малките посетители, което не е без значение.

Ресторант The View се намира на бул. „Витоша“ 89Б в Millennium Center.