Градски находки

Crazy Diamond: Къде е това място?

Започвам с имената на двете момичета, заради които това място се появява на актуалната градска карта: Пламена Генчева и Магдалена Малеева.

Днес искам да ви покажа едно цветно и слънчево място в центъра на София, което отвори врати в началото на този месец. Нарича се Crazy Diamond, с превъзходно меню е и с разкошна градина.

Започвам с имената на двете момичета, заради които това място се появява на актуалната градска карта: Пламена Генчева и Магдалена Малеева. Преминавам към чудния интериор. Заведението се помещава в стара къща на два етажа, пространството е разделено на няколко отделни къта, усещането е за домашен уют, вдъхновен от минимализма. Цветя има навред, но първото, което ще ви грабне, са цветовете на фасадата - те просто греят! На втория етаж има и балконче с малка кръгла масичка - перфектно за влюбени двойки.

Менюто е сезонно, използват се фермерски продукти. Доматите например имат вкус на домати, защото са от малък местен производител. Пъстървата е от рибарника на манастир в Кюстендилско. Млечните продукти са от "Хармоника".

Ето на какво се спряхме ние: салата "Crazy Diamond" (зелена салата, айсберг, рукола, два вида чушки, краставици, чери домати, сушени боровинки и кашу, овкусени със сладко-кисел дресинг), салата с домати, краставици, чушки, червен лук и натрошено домашно мариновано краве сирене с чътни от сушени домати и пресен босилек, домашен пилешки пастет с манатарки и прясна мащерка (поднесени с препечен хляб), сотирана киноа с темпе, червени чушки, пресен лук и орехи, подправена с микс от червен пипер, къри и кориандър. Всичко беше повече от страхотно, а за киноата дори поисках рецептата. :)

Сред останалите предложения в менюто ще откриете различни видове тапаси и ястия в комбинация със зеленчуци и апетитни дресинги. Десертите са различни всеки ден, затова попитайте. Виното е от България, Франция, Италия и Испания. Предлаганите видове и марки крафт бира пък ще бъдат оценени по достойнство от когото трябва.

Макар и да беше ранен следобед, си позволих коктейл: "Crazy Diamond". Не обичам много аромата на анасон, но комбинацията ме заинтригува: абсент, краставица, магданоз, лайм и мурсалски чай. Останах приятно изненадана от лекотата и свежестта на напитката. Хубавото е, че всеки от коктейлите се предлага в различни количества, т.е. можете да си поръчате 140 мл просто за да опитате, както направих аз.

А градината! По този показател Crazy Diamond се нарежда сред топ местата в София. Две круши, вишна, люляци, кестен, орех... Мисля, че мога да прекарам часове там. За да слея следобеда с вечерта, когато осветлението прави всичко тук още по-красиво.

И накрая, ако се питате защо точно Crazy Diamond, причините са три. Защото Пламена обича Pink Floyd; защото името на предишното заведение тук е било "Бижу" - т.е. за да има все пак някаква приемственост; и защото диамантът е най-устойчивият материал.

Crazy Diamond се намира на ул. "Оборище" 9А, срещу Докторската градина.