Общество

15-годишно дете откри изгубения град на маите

Младите хора имат невероятната способност да мислят извън рамките и са извор на познания и решения, които са буквално под носа ни.

15-годишно дете откри изгубения град на маите

Опитвам се да си представя какво съм правила на 15 години и нямам много ясен спомен. Младият 15-годишен канадец Уилям Годъри обаче ще знае. Момчето току-що откри в мексиканската джунгла изгубен град на маите, и то огромен!

Изключително ме впечатляват такива младежи, гледала съм няколко пъти TED лекцията на майката на друг млад откривател – Джак Андрака, момчето, което предложи иновативен, евтин и многообещаващ тест за ранно диагностициране на рак на панкреаса.

Не знам какво в тези деца ги кара да правят това, което правят – родителите или образователната система, или обществото, или нещо вътре в тях, заложено по природа, а може би от всичко по малко, но знам, че не е нужно да си дефиниран непременно като „гений”, за да си задаваш въпроси и да търсиш отговори.

И така, Уилям Годъри си задал въпроса, защо маите са строили градовете си далеч от реки. Логично е, а и исторически доказано, че хората живеят и просперират там, където земята е плодородна, където има сладка вода. Там цъфтят цивилизациите. Маите обаче са строили на неплодородни земи в планините.

Уилям започнал да търси отговора, построявайки много простичка хипотеза – за маите звездите са били истинска обсесия и вероятно местата, на които са живели, са свързани по някакъв начин с тях. Проучил 22 съзвездия от Кодекса на маите и открил, че, ако свърже върху картата звездите от съзвездията, местата им отговарят точно на местата на 117-те открити града. А най-ярките звезди отговарят на най-големите градове. Лесно, нали? Да, но тази логична връзка досега не е правена от никой учен. На 23-тото съзвездие хипотезата му била изправена пред изпитание: там, на три големи звезди отговаряли два града. Значи или хипотезата е невярна, или там някъде има скрит град...

Тук за мен идва удивителният момент в историята на Уилям – отговорът и готовността на обществото да сътрудничат на едно любопитно хлапе. Уилям се свързва с НАСА, оттам го приемат насериозно, изпращат му безчет сателитни снимки, сътрудничат му и от японската агенция ЯКСА и ето, че през януари момчето открива огромна пирамида точно там, където трябва да е третият град. Нарича го Каак-чи (Огнена земя) и в момента в дълбоката мексиканска джунгла текат усилени археологически разкопки, които разкриват един от най-големите градове на древните маи.

Младите хора имат невероятната способност да мислят извън рамките и са извор на познания и решения, които са буквално под носа ни. Трябва да има обаче кой да ги чуе и подкрепи. Ако това го няма, живата вода, която носят, се загубва и после никога не се открива отново. Изобщо не смятам, че деца като Годъри или Андрака са гении. Дори смятам, че това понятие често се използва погрешно спрямо хора, които са умни, любопитни, страстни и упорити, и просто ги подценява.

Опитвам се да си представя какъв би бил светът, ако слушаме повече техните идеи, ако не възпираме тяхното любопитство, ако поощряваме техните търсения, ако не държим да са идеално квадратни и паснали на обществената рамка. И ако съдействаме с всички сили – колко ли градове ще открием, колко ли лечения, колко ли бързо ще се случат нещата, които в момента дори не си представяме?

Всъщност това зависи единствено от нас, възрастните. Децата всичко могат!