Общество

Да построим кухня!

"Кухнята" е един от островите на човещина в града и тихо върши огромна работа вече 16 години. Днес те имат нужда от нас.

Да построим кухня!

Всяка неделя пред храма "Свети пророк Илия" в кв. "Дружба" 2 се събират над 400 души – възрастни и социално слаби хора, за да получат топла храна и състрадание. С времето "кухнята" се е превърнала и в център, където се раздават дрехи, обувки, одеала, благодарение на помощта на хора и организации. На мнозина от нуждаещите се доброволците са помогнали и в решаването на конкретни проблеми – здравословни, правни, жилищни.

Всяка неделя в кухнята идват около 30 доброволци – ученици, студенти, много младежи, които вече работят. Редовно се присъединяват и чужденци, които живеят  в София. Хората са помислили за всичко и правят всичко по силите си, включително за това да занимават децата на чакащите за храна родители. Играят с тях, четат им приказки или изработват предмети, които после продават в двора на кухнята, а със събраните пари подаряват на децата преживяване – цирк, театър или дори посещение в сладкарница.

"Кухнята" е един от островите на човещина в града и тихо върши огромна работа вече 16 години. Днес те имат нужда от нас, за да подобрят условията, в които функционират, и да са дори още по-полезни. Условията в кухнята не са добри – нито като хигиена, нито като удобства. Зиме и лете се готви на открит огън в казани от по 80-100 литра под навес на първобитно открито огнище... Навесът, под който се готви, се разпада и не се знае дали ще изкара още една зима, а подът е бетонен и през зимата там е ужасно студено – доброволците, които обработват продуктите, замръзват, стоейки по 3-4 часа там. 

Единственото решение е да се построи помещение, в което да се готви и работи нормално, за да се подобри качеството на храната и, разбира се, хигиената! 

Сумата, която е необходима, е 60 000 лева. Архитектът на проекта Велина Бъчварова е един от доброволците в кухнята и смята, че работата по проекта може да започне още при събрана половината сума. Надяват се това да се случи през лятото – колкото по-скоро, толкова по-добре.

Всеки, който желае да дари средства, може да го направи по банковата сметка на инициативата:

Титуляр на сметката: ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО - ХРАМ "СВ. ПРОРОК ИЛИЯ"
IBAN: BG18UBBS80021028946640
Валута: BGN

Независимо дали ще решите да дарите средства, не забравяйте, че споделянето е също помощ! Споделяйки това съобщение, ще дадете по-голяма видимост на каузата на тези прекрасни хора и да се надяваме, че скоро те ще имат удобно, топло и професионално оборудвано помещение!