Лица

Денина Мартин: Красотата е отражение на вътрешния мир

Ние, Момичетата от града, се присъединяваме към кампания на Dove "Моята красота. Това съм Аз!"

Денина Мартин: Красотата е отражение на вътрешния мир

"Никой никога не ми е казвал, че съм хубава, когато бях малка. На всички малки момиченца трябва да се казва, че са хубави, дори и да не са." Това са думи не на някой друг, а на самата Мерилин Монро – думи парадоксални, но и доста показателни по отношение ролята на чуждото мнение за формиране на женското самочувствие. Нещата започват в детството и продължават години по-късно, когато жените са принудени да се съобразяват с безброй рамки, стереотипи и предразсъдъци. Когато в стремежа си да отговорят на всички очаквания и да се впишат в уж общовалидни стандарти и тенденции, те загубват способността да чуват вътрешния си глас, обезличават се, стават невидими в собствените си очи.

А истината всъщност е простичка – всяка жена е изкуство, събиращо в себе си хиляди частици истинска красота. А изкуството, знаем, е въплъщение и израз на съвършенство. Всяка форма на тялото, всяка черта от лицето и краска в очите, всеки небрежно разпилян кичур коса и усмивка са истински красиви, когато са естествени и най-вече посвоему различни. Именно различията и неподправеното лично "Аз" правят света красив. Започнах с думи на Мерилин Монро, а ще завърша с други на Екзюпери: "Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне." Повтаряйте си го честичко, обичайте се такива, каквито сте, вярвайте в красотата си и вървете напред с високо вдигната глава!

Както вече знаете, ние, Момичетата от града, се присъединяваме към кампания на Dove "Моята красота. Това съм Аз!", а от тази седмица стартираме една интересна поредица. Материалите в нея ще бъдат посветени на популярни български момичета, приели посланието на кампанията за свое вдъхновение, мисия и кауза. Днес ви срещаме с прекрасната Денина Мартин, автор на блога Purely Me By Denina Martin. Зададохме на Дени няколко въпроса относно красотата, вижте какво сподели тя с нас.

Какво те накара да се присъединиш към глобалната кампания на Dove "Моята красота. Това съм Аз!"?

Това, че искрено ценя естествените форми на красотата, непринудеността и уникалността на всяка жена. В общество, залято от предразсъдъци и стереотипи, едно такова послание често бива заглушено от фалш. Затова се радвам да бъда негов посланик, подкрепяйки кампанията.

За теб красотата е…?

Отражение. Вярвам, че красотата е отражение на вътрешния мир. На душевността. На позитивните възприятия към света. На любовта, която ни заобикаля и която ние излъчваме от себе си.

Какво най-често пречи на една жена да се чувства красива?

Липсата на вътрешен мир и любов към самата себе си. Вярвам, че ако една жена се обича такава, каквато е, тя ще се чувства и ще бъде красива. 

Какво е твоето послание към всички момичета по пътя им към красотата, увереността и самочувствието?

Да се възприемат такива, каквито са. Да са в мир със себе си. Да не губят енергия във фокусиране върху недостатъците си, а да я концентрират в своите силни качества и черти. И въобще да се обичат.

С подкрепата на Dove