Изкуство

Двата ми любими сериала в момента – политика, спецслужби и адвокатски интриги!

Хората с интерес към политическата интрига не могат да се оплачат от липса на интересни истории за малкия екран тази година.

Двата ми любими сериала в момента – политика, спецслужби и адвокатски интриги!

Джеф Даниълс в кадър от "The Looming Tower"

Хората с интерес към политическата интрига не могат да се оплачат от липса на интересни истории за малкия екран тази година. У нас попаднахме в капана на биндж гледането за три такива сериала, които препоръчвам и на вас.

Първият ще го спомена съвсем накратко, защото е от 2015 г. и не знам къде сме гледали, но сме го пропуснали. False Flag е израелска минисерия с духа на „Вътрешна сигурност” (да не забравяме, че оригиналът на „Вътрешна сигурност” е израелски) и „24” – сюжетът е с много бърз ритъм и обрати и разказва за петима случайни израелски граждани, намесени в отвличането на ирански министър. Основата тук също са действителни събития – убийството на основателя на Хамас, Махмуд ал Мабху, в Дубай през 2010 г.

 

The Looming Tower”

По принцип всяка поява на Джеф Даниълс си заслужава, но тук и в „The Newsroom” той е изключителен. Новата драма „The Looming Tower” е минисериал от 10 епизода на Hulu (в Европа е в Amazon), който разказва за две-три години истински събития преди атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и отношенията на недоверие и подозрителност между службите ФБР и ЦРУ, което в крайна сметка довежда до това разузнаването да неглижира и пропусне фатално Ал-Кайда като реална опасност, докато не става твърде късно.

Филмът е направен по наградения с „Пулицър” през 2006 г. роман със същото заглавие и е интересен не само с това, че дава един по-вътрешен поглед към събитията и към факта, че тези служби далеч не са съвършени, но и че е направен с респект към всички показани страни. В общата картина се преплитат и лични драми на различните герои, а темата за морала и вярата е постоянен рефрен. В крайна сметка изводът поне за мен е, че всички сме живи играчки в нечии политически (и икономически) игри, но на реалността не й липсва нито толерантност, нито съчувствие, нито човешко отношение между привидно напълно различни хора. 

Освен Джеф Даниълс, който се отличава сред състава, в сериала появи прави и Алек Болдуин, а сред основните актьори се запомня и играта на френския актьор Таар Раим, както и тази на Питър Сарсгард, Майкъл Стълбарг и много силно Рен Шмид.


The Good Fight 2

Вторият сезон на „The Good Fight” е отново с 10 епизода и е дори по-хубав от първия, силно го препоръчвам. Нямам достатъчно думи на похвала за всички актьори в този екип, както и за хората с писалките, които надграждат нивото на „Добрата съпруга”.

И тъй като тази история никога не е странила от новините на деня, тук присъствието на Тръмп например е дори по-осезаемо в сравнение с първия сезон. Даян Локхард така и не може да повярва на очите си какво се случва и влиза в една доста луда година, която просто няма начин как да приеме сериозно, ако не иска да откачи.

Много динамика и интрига, както и се очаква, превъзходна Кристин Барански и едно изпречило се предизвикателство пред сюжета – бременността на актрисата Каш Джъмбо (Лука Куин), която създателите Мишел и Робърт Кинг решиха да не крият зад широки дрехи, а да включат активно в сюжета. А с това той става дори по-интересен – все пак закъде сме, ако няма и една сложна любов...