Неделен книжен клуб

"Един кон влязъл в бар", Давид Гросман

Романът на Давид Гросман, с който през 2017 г. той печели наградата "Ман Букър".

"Един кон влязъл в бар", Давид Гросман

"Един кон влязъл в бар" е романът на Давид Гросман, с който през 2017 г. той печели наградата "Ман Букър". [[more]] Силен, играещ по нервите ви разказ за стендъп представление в град нейде в Израел. История за детските приятелства, жестокост и предателства. Печална равносметка пред лицето на все по оредяващата публика за опустошителните белези от травматичните преживявания на юношеството. Комичен спектакъл, изродил се в лична изповед на самотния болен артист. Вместо смях почти истерично себеразголване, жестоко и опустошаващо и все пак някак лукаво, заради търсещото съчувствие жално мрънкане.

Книгата е великолепна. Пестеливи детайли, които разкриват живота и хората, взаимоотношенията на преживелите Холокоста родители и децата, за които той е само ужасяващ епизод. Роман за ценители, без съмнение!

Макар че лично аз не успях да осъществя онази емоционална връзка, така необходима в двойката книга-читател. По-скоро, подобно на "излъганите" и очакващи час откъсване от тегобите на ежедневието зрители, "изтърпях" представлението просто защото вече бях дошла. Независимо от безспорните му качества, вероятно не бях уцелила момента да съм с него и магията не се получи.