Ретро

Ерте - великият илюстратор на модни списания

На снимките горе е прочутият моден илюстратор Ерте - на възраст 18 и 96 години.

Ерте - великият илюстратор на модни списания

На снимките по-долу е прочутият моден илюстратор Ерте - на възраст 18 и 96 години.Точно така, той не само доживял до преклонна възраст, но и работел до самия си край, като на 96 години рисувал декори и костюми за Бродуей, доказвайки на практика, че любимата работа е гаранция за дълъг и щастлив живот.[[more]]Ерте е роден в Петербург с името Роман Тиртов в дворянско семейство през 1892 година. На 20-години той заминава да учи рисуване в Париж и не се връща в Русия никога вече. Няколко години по-късно, вече като известен илюстратор, той успява да прибере в Париж и родителите си. Баща му, бивш адмирал, имал малко шансове да оцелее при съветската власт.

От самото си пристигане в Париж до смъртта си Ерте си останал популярен и обичан илюстратор и създател на театрални костюми и декори. Кариерата му започнала при най-големия дизайнер на Париж – Пол Пуаре, след това се прибавило сътрудничеството му с балета на Дягилев. Именно Ерте създавал костюмите на великата Анна Павлова.

Първата си корица за Harper’s Bazaar Ерте създал през 1915 година и след това 20 години рисувал илюстрации за това издание, а също и за много други модни издания като «La Gazette du Bon Ton», «Cosmopolitan», «Dilineator», «Sketch» и «Vogue». Ако рисунките му са разпознаваеми и до днес, то е защото той пръв въвел стила арт нуво в илюстрациите си и след това бил масово копиран.

Ерте работел с огромен успех за киното, за оперите в Ню Йорк, Чикаго, Париж. Сред клиентките му били Мата Хари и Жозефин Бекер. През 60-те години, когато на големия екран се появили филми като „Великият Гетсби“ и „Кабаре“, Ерте пак станал модерен. Той бил вече над 70-годишен, но изглеждал много по-млад и не спирал да работи – за Фоли Бержер например. Музеят Метрополитан организирал изложба в негова чест, картините му били навсякъде – върху чинии, кърпи и тишърти, от Берлин до Токио.

Този талантлив и неуморен художник починал на 98-годишна възраст. По ирония на съдбата това станало когато решил да почине малко и заминал на курорт. Работата му помогнала да живее почти век, тя всъщност го направила безсмъртен.