Общество

IKEA осиротя, да живее IKEA!

Историята на този магазин, или по-точно на тази вселена, започва от Ингвар Кампрад, който почина на 28 януари на 91-годишна възраст.

IKEA осиротя, да живее IKEA!

Едва ли много хора знаят кой е Ингвар Кампрад, но всички знаем какво е IKEA! 

Толкова години минаха, а за мен очакването на новия каталог на IKEA в началото на всяка есен е все така вълнуващо. „Да направим една IKEA” вкъщи е код за приятно изкарване на дъждовна сутрин, под покрива на скандинавския начин да направиш живота си по-уютен и спокоен.

Феноменът IKEA е разказан прекрасно в книгата „Leading By Design: The Ikea Story”, която всеки уважаващ себе си фен на марката би трябвало да е чел. А историята на този магазин, или по-точно на тази концепция, започва от Ингвар Кампрад, който почина на 28 януари на 91-годишна възраст. Най-скромният милиардер е започнал всичко по най-скромния начин – с две празни ръце. [[quote:0]] Роден е на 30 март 1926 г. в селска ферма в шведската провинция Смаланд в бедно семейство, в което са изкарвали малко с много труд. Още от дете е бил толкова амбициозен обаче, че когато баща му се оплаква, че спи много, той навива часовника за 6:00 ч. и го поставя далеч от леглото, за да не може да го достига. Една от неговите философии за живота е, че трябва да разделяме времето на по 10 минути и да се стремим да пропиляваме възможно най-малко от тях в безсмислени неща.

На 6 години Кампрад започва бизнес – продавал е кибрити, а на 10, когато вече е имал колело, е кръстосвал квартала, за да продава коледни играчки, риба и моливи.

Когато Кампрад е на 17 години, през 1943 г., баща му му дава малка сума пари за добрите му оценки в училище, а и за да го поощри допълнително, защото Ингвар е страдал от


дислексия. С тези пари младежът регистрира бизнес, който нарича IKEA – на свое име и на името на мястото, от което произхожда: Ingvar Kamprad от Elmtaryd, Agunnaryd.

Две години след като основава IKEA, Кампрад наема камиони за мляко, за да доставя мебели, произведени от местните фабрики. През 1955 г. фабриките започват да го бойкотират – продавал е твърде евтино продукцията им. Това го насочва към работа по собствени дизайни.

Революцията, която прави, е, че започва да продава мебели в плоски пестящи място опаковки. Така неговата собствена концепция – да предлага семпли, достъпни като цена и лесни за монтиране мебели, получава физическа форма. Идеята зад IKEA е, че всеки трябва да може да си позволи стилно и модерно обзавеждане. Когато обвързва тази идея с добро обслужване, започва да расте. И расте. И расте. И расте! Когато IKEA отварят магазин в Шанхай, пред него чакат 80 хиляди души. Магазините стават 300 в 38 държави, а Ингвар Кампрад никога не е взимал заеми, нито е продавал акции. [[more]] За него не се знае много. Не е обичал да дава интервюта и е бил изключително скромна и непредвзета личност. Независимо че е сред топ милиардерите в света, е бил много далеч от лукса и суетата на богатите. Пътувал е в икономична класа, за да посещава магазините си по света. Наричал е служителите си съдружници и колеги и е поощрявал всички да се държат и обличат неформално. Отсядал е в евтини хотели, където си е купувал водата от супермаркета, за да не пие от тази в минибара. Карал е старо волво.

Кампрад е бил женен два пъти и има четири деца, които от няколко години постепенно наследяват IKEA.