Ретро

Истории от Холивуд: Рубинените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз”

След филма целият реквизит, костюми и разбира се, обувките, потъват из дебрите на MGM забравени задълго.

Истории от Холивуд: Рубинените обувки на Дороти от „Магьосникът от Оз”

Сигурно има статистика на най-известните костюми, в които се обличат хората за Хелоуин, но честно казано, тя не ми е особено нужна, за да знам, че героите от „Магьосникът от Оз” са сред най-предпочитаните. Дороти, Плашилото, Тенекиеният човек, Страхливият лъв и разбира се, Злата вещица са култ, а филмът на Виктор Флеминг от 1939 г. е сред най-обичаните в историята.

Всеки един елемент от този филм заслужава отделен разказ – от костюмите, през революционния Technicolor и прословутия преход от кафеникавите сцени „сепия” в Канзас към цвят на тези в Оз, до Джуди Гарланд, нейния Тото и песента „Отвъд дъгата”, която съвсем официално е избрана от Американската филмова академия за най-великата филмова песен на всички времена.

През 1939 г., когато режисьорът Виктор Флеминг създава филма за Metro Goldwyn Mayer, никой не е очаквал, че той ще се превърне в религия, а в центъра й, на кадифена възглавница, обрамчена в злато, ще стои Светият Граал на Холивуд – рубинените обувки на Дороти.  

В началото Дороти е трябвало да носи сребърни обувки така, както са описани в романа на Франк Баум, но с навлизането на Technicolor технологията сребърните обувки са били заменени с рубиненочервени блестящи „пантофки”, които са били много по-ефектни на екрана в цветен филм. Любопитно е, че това явно не е бил съвсем лесен избор. До финалния вариант на сценария обувките са били сребърни, поправката е нанесена в последния момент на ръка от сценариста Ноел Лангли, който зачерква „сребърни” и написва отгоре „рубинени”.

Ейдриън Гринбърг, гениалният художник на костюми на MGM, който е работел предимно по останалите костюми, създава два различни дизайна за обувките. Първият, познат като „арабски тест чифт”, е бил отхвърлен, защото не подхождал на образа на момиче от Канзас.

Освен ориенталската форма е отхвърлена и идеята за камъни, наподобяващи рубини, които правели обувките тежки, все пак Джуди Гарланд се движи и танцува много. При втория модел те вече са заменени с по 2300 пайетки на всяка обувка, а формата е по-скромна.

Независимо от това, че „арабският” чифт е бил отхвърлен, той е оцелял и е бил закупен за 510 хил. долара на търг, организиран от актрисата Деби Рейнолдс (майката на Кари Фишър) през 2011 г.

От одобрения дизайн са направени (може би) шест чифта обувки, въпреки че никой не знае колко точно са били в началото. От тях носени от Джуди Гарланд са (може би) два чифта, като единият със сигурност е надписан със "7", т.е. вероятно е имало повече от 6 чифта. Едните са използвани за близки планове и съответно са по-запазени. Дубльорката й и вещицата също са имали свои чифтове от обувките, ето защо те се различават като номер – 5 и 6 (34,5 и 36,5) и са в различни ширини (B и С).

Рубинените обувки на Дороти са изработени от бяла коприна от Джо Наполи от Western Costume Company. По това време този вид сценични обувки са били много разпространени, евтини (стрували са 13 долара), лесни за боядисване. Тези първо са били боядисани в тъмночервено, а после са добавени пластове органза и пайетки. В началото моделът не е имал панделка отгоре, тя е добавена, когато Виктор Флеминг заменя Ричард Торп като режисьор и започва снимките почти отначало. Съвсем случайно, когато по повод 50-годишнината на „Магьосникът от Оз” се произвежда кукла Дороти, която е пълно копие на героинята, нейните обувки са сгрешени и нямат панделка. Всъщност първоначално те наистина не са имали.


След филма целият реквизит, костюми и разбира се, обувките, потъват из дебрите на MGM забравени задълго. Но не и преди едно момиче от Мемфис, Роберта Бауман, която е била член на филмов клуб в училище, да спечели в конкурс чифт идеално запазени рубинени пантофки – "7" на Джуди Гарланд. Тя пази обувките до 70-те, убедена, че е притежателка на единствения чифт, докато един ден във вестника не прочита, че рубинените обувки са продадени на търг за 15 хил. долара. 

Кент Уорнър, дизайнер по костюми и колекционер, открива вероятно два чифта в складовете на MGM през 1970 г., едните продава, а за себе си оставя „обувките на вещицата”, които били и най-добре запазени. Друг чифт MGM продали на търг на анонимен купувач за 15 хил. долара. Смята се, че именно те са излагани в музея Смитсониън – за тях Роберта Бауман прочита във вестника. Своите успява да продаде през 1988 г. за 150 хил. долара. Новият им собственик, Антъни Ландини, от своя страна, ги продава през 2000 г. за 666 хил. долара на Дейвид Илкъби, собственик на магазини за ценности в Холивуд. Четвъртият чифт е бил откраднат от търг през 2005 г. и следите му изчезват. Днес стойността на всеки чифт би надвишила милион долара.

В чест на 50-годишнината на „Магьосникът от Оз” скъпоценно копие на рубинените обувки е било създадено от ювелирната къща Harry Winston. Обувките са декорирани с 25 карата диаманти и 1,500 карата рубини, а стойността им е 3 милиона долара, което ги прави и най-скъпите обувки в света.

Сигурно и вие се питате защо точно те? Защо тези евтини, разпокъсани, напълно непрактични обувчици на малкото момиче от Канзас са толкова ценни. Защо ги наричат Светия Граал на Холивуд? Отговорът се крие в магията, в това, което могат да правят те.

Благодарение на тях Дороти може да се пренесе където си пожелае, стига само да удари пети една в друга три пъти. Връща се у дома, казвайки просто „Няма нищо по-хубаво от вкъщи!”.

Обувките на Дороти са символ на мечтите, на вечния копнеж да си някъде другаде и все пак да запазиш пътя към дома. Те са символ и на киното, което може да ни пренесе надалеч и после да ни върне тук и сега, но най-вече са магия, която всички жени владеят. Защото коя от нас не се пренася където си пожелае, когато на краката си носи чифт блестящи червени обувки?