Изкуство

Историята на един любовен триъгълник

Добър текст + талантливи актьори = хубав театър

Историята на един любовен триъгълник

Добър текст + талантливи актьори = хубав театър. Тази наглед елементарна формула нерядко се оказва подценявана или трудно изпълнима на родна сцена, но представлението на Сливенския театър „Тектоника на чувствата“ е отличен пример за сполучлив баланс между трите основни съставки.

Ерик-Еманюел Шмит е добре познат и обичан у нас и като писател, и като драматург. Текстовете му са чудесно балансирани на границата между лесното за възприемане буквално поднесено съдържание и сложните въпроси за живота, чувствата и любовта. Такава е и пиесата му – на пръв поглед любовна история, която е многопластова и символична, така че да ангажира емоциите и вниманието на публиката до самия край.

Става въпрос за класически любовен триъгълник – богат и очарователен мъж (Стефан Вълдобрев, чуден в тази роля), жена на неговата възраст, успяла и хубава (Стефка Янорова, безупречна от прическата до обувките) и доверчиво младо момиче. Ролите обаче са ясни само на пръв поглед и никой в тази конфигурация не е този, който изглежда. Така е и в живота обикновено, любовта променя хората и често съвсем не в най-добрата посока.

В представлението гостува и Пламена Гетова, която много рядко виждам на сцената, а тя е очарователна във всеки спектакъл. От трупата на Сливенския театър участват Вяра Начева, Николина Велчева и Ивайло Киров, които са чудесни и на висотата на знаменитите си столични колеги. Постановчик е Недялко Делчев.

Много приятно представление, забавно и смислено, точно като старомодните театри от едно време – с неочаквани обрати, добри диалози и приятно прекаран час и половина в салона с нечия чужда любов и съдба.