Начин на живот

Италиански дни: 6-те най-вкусни места във Венеция

Техните заведения bacari са знаменити!

Италиански дни: 6-те най-вкусни места във Венеция

Венеция е едно от любимите ми места в Италия! Ако никога не сте били там, вероятно ще се учудите колко огромен е всъщност този град и колко много неща могат да се видят и преживеят там.

Що се отнася до храната, тя също е огромна тема и понеже все отнякъде трябва да се започне, избирам един от най-типичните символи на венецианския лайфстайл – чикетите!

Едно от нещата, които трябва да знаете за венецианците, е, че и те много обичат похапването, така че Венеция е нещо като раят на аперитива и съм сигурна, че ще ви хареса. Техните заведения bacari са знаменити! Има десетки, ако не и стотици, bacari във Венеция – това са малки барове с абсолютно непретенциозна ретро обстановка (дървени масички, тесни столчета), където се сервират пресни бързи неща за похапване (тип хапки) или cicchetti (чикети), приготвени от местни продукти. Чикети винаги са придружени от оmbra (oмбра) – малка чаша местно вино или просеко. [[more]] Чикети са по-скоро евтини и идеални за по-ограничен бюджет и могат да се ядат и на крак, а не е ненормално и просто да се разхождате с чаша и чикети нагоре-надолу по улицата. Някои бакари са толкова натоварени вечер, че хората просто сядат на ръба до водата, по стълби или в лодки наоколо. Чикети могат да са морски дарове като бейби октоподи, но и кюфтенца, тиквички, яйца със сардини или парченца хляб с baccalà (бакала е риба треска, която е осолена и изсушена, а преди да се приготви, се накисва във вода за няколко дни) и стотици местни оригинални произведения, сервирани в малки порции.

Времето, по което могат да се ядат чикети, е неопределено, т.е. когато искате. Да кажем, че никой няма да се учуди, ако го правите след 10:30 ч. сутринта. Можете да обядвате, както и да вечеряте чикети, просто като си поръчвате нови или като се местите от заведение на заведение, което е много забавен начин човек да прекара вечерта в компания с приятели.

Подбрах шест от най-известните венециански бакари, където можете да опитате венецианските чикети – надявам се поне едно от тези места да е на пътя ви, когато сте във Венеция.


 Cicchetteria Venexiana Da Luca E Fred
(Rio Terà San Leonardo, 1518, 30121 Sestiere Cannaregio VE)

Тази семейна „чикетерия” се намира на крачки от гарата веднага след моста Ponte delle Guglie. Атмосферата е класическа и автентична –дърво, масички навън, бар, отрупан с всякакви видове чикети, както и особено големи аранчини. Приготвят и чудно ризото с морски дарове. Омбрата, която сервират (виното), е домашна. 

 

Al Timon
(Osteria Al Timon. Fondamenta degli Ormesini, 2754)

Al Timon се намира близо до еврейското гето и е много популярно с хапките с гъши пастет, сухите домати, козето сирене и полентата с риба на грил. 


Cantinone già Schiavi
(Cantinone (già Schiavi). Dorsoduro, 992)

Това заведение е там от 1944 г. и е управлявано от трето поколение в семейството. Има огромно разнообразие от чикети. Известни са с голямото внимание, което отделят на кростините си. Майката на собственика е печелила много пъти награди за своите креативни кростини, които освен че са евтини (1.20 евро), са и в доста прилично количество. Омбрата е домашна и струва 1 евро.

 

I Rusteghi
(Osteria I Rusteghi. Campiello del Tentor. San Marco 5513)

I Rusteghi се намират на крачки от моста Rialto, не са точно бакаро, а енотека и са едно от най-известните заведения във Венеция. Имат 875 етикета червени и бели вина (чаша започва от 5 евро), както и чудни филийки с кулатело (много високо качество салам от Парма, напомня прошуто крудо) и сос от трюфели. 

 


Alla Vedova
(Alla Vedova. Cannaregio (Ca’ D’oro) 3912)

Намирането на място в Alla Vedova e невъзможно, но на крак могат да се опитат митичните им кюфтенца, винаги топли и хрупкави, бакала и сардини, сервирани с полента. 

 

ll Paradiso Perduto
(Il Paradiso Perduto, Fondamenta della Misericordia, 2540)

В „Загубеният рай” имат огромно разнообразие чикети от кюфтенца до моцарела ин кароца, както и всякакви пържени морски дарове, бакала, зеленчуци. Раят е и ресторант, първият с жива музика, където човек може да седне и за обяд или вечеря. 

 

Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.