От А до Ям

Италиански дни: Любимата ми паста с шпек и орехи

Италианският шпек няма нищо общо с шпековия салам от комунизма или с шпек "Бургас" например и е много подобен на прошуто крудо салам.

Италиански дни: Любимата ми паста с шпек и орехи

Снимка: Елена Миланова

Днес имам настроение за бърза рецепта за паста, която съм сигурна, че ще ви хареса! 

Паста можете да изберете каквато искате. Може да се спрете и на ньоки и никак няма да сбъркате. Аз използвах троколи – паста, която прилича на по-дебели спагети. 

Вероятно вече се питате какъв е този шпек в италианска рецепта, но тук се налага да внеса едно уточнение: италианският шпек няма нищо общо с шпековия салам от комунизма или с шпек "Бургас" например и е много подобен на прошуто крудо салам. Разликата освен в произхода (прошутото идва от Централна Италия – Парма, а шпекът е от север – Алто Адиже/Южен Тирол) е и в технологично отношение, но основно се състои в това, че шпекът е леко опушен и доста по-ароматен.

Смята се, че тайната на хубавия шпек се крие във фразата "малко сол, малко пушек и много свеж въздух". Къде по-свеж да бъде той от Алпите, така че там са големите спецове по шпек и дори са си запазили името "Шпек от Алто Адидже" като защитен географски продукт, което е оригинална марка в ЕС. Такa че, ако трябва да избирате между различни видове шпек, винаги избирайте оригиналния. 

Рецептата е от лесна по-лесна, а резултатът – от вкусен по-вкусен. Сосът се прави, докато се вари пастата и дори по-бързо, а сложността е... нула. 

 

Необходимите продукти:

(за двама)
180 г паста
200 мл сметана за готвене 
60 г орехи
50 г шпек 
1 с.л. пармиджано
1 ч.л. зехтин

Изсипете 1 л вода в средно голяма тенджера и изчакайте да заври. 

Междувременно нарежете орехите на ситно, а шпекът – на лентички. В дълбок тиган загрейте зехтина. Сипете орехите и ги разбъркайте за 1-2 минути. Добавете салама и отново разбъркайте. Накрая изсипете сметаната, разбъркайте и сипете пармиджаното. Изключете котлона.

В това време водата ви със сигурност е завряла, добавете 1/2 с.л. сол (солта във водата се слага, след като тя заври, а не в началото) и пастата. Варете пастата според инструкциите на опаковката. Накрая отцедете готовата паста и я прибавете към соса. Включете котлона отново, разбъркайте добре всичко и поръсете с още малко пармиджано, преди да сервирате. Аз добавям и по няколко тиквени семки, но това изобщо не е задължително.  

 

Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.