Момичешки тайни

Как астрологията наистина може да подреди връзките ни?

Чувството да четеш партньорския си хороскоп е малко като да си дете в сладкарница или шопинг маниачка в мол.

Как астрологията наистина може да подреди връзките ни?

Няма момиче, което да не се вълнува от астрологични прогнози. Разбира се, отношението ни варира от здравословен скепсис до отявлена пристрастеност, но не познавам жена, която да не е готова да хвърли едно око на всяка попаднала й звездна прогноза. Аз лично съм развила известна култура на четене и съм си отгледала критерии, с чиято помощ да преценявам качеството на нещата, които чета. Имам известни познания, любими сайтове и дори мога да назова няколко астролози по име.

В унисон с все по-развиващата се астрологична култура напоследък все по-често ни се случва да попадаме и на съответното качествено съдържание. Когато то е на български език и е дело на български автори, удоволствието е още по-голямо.

Днес ще ви представя последната ми находка. Това е приложението Astrobooth.com, написано от едно градско момиче, което наистина разбира от тази материя – Йосифа Стоянова. Бързам да кажа, че това не е просто сайт за прогнози. Това е приложение, което прави партньорски хороскопи – т.нар. синастрия, тоест изчислява и обяснява аспектите между рождените планети на двама души. Интригуващо, нали?

Чувството е малко като на дете в сладкарница или на шопинг маниачка в мол. Но тук става въпрос за друг пир – на любопитната ни и вечно търсеща природа, както и за задоволяване на друг глад – вечният ни глад за отговори и житейска мъдрост. И така отделих доста време и енергия на търсенето на истината за моите партньори. Хубавото е, че тук не става въпрос само за любовните ни връзки, а за всички – приятели, колеги, деца, роднини, изобщо всички хора, които в една или друга степен влияят на живота ни. Това, което ви трябва, са дата и място на раждане, по възможност час, и определяне на типа връзка – романс, секс, чувства, приятелство, съжителство, партньорство, грижа и пр.

Как обаче да четем резултатите, които получаваме? Слава богу, тук няма нужда от специално образование, за да разберете какво ви казват звездите. Всичко е обяснено напълно ясно и изчерпателно. След определяне на даден аспект – ъгълът между планетите в партньорската карта, който може да е съвпад, тригон, секстил, квадрат и опозиция, приложението обяснява какво означава той за дадените отношения. Тук е мястото да кажа, че тези аспекти могат да бъдат положителни или предизвикателни. Макар да е повече от ясно, не мога да се сдържа да не попитам Йосифа какво да гледаме първо, кое е най-важно за определяне на потенциала на отношенията ни.

 Най-важното е това, което най-често се повтаря, от което „има най-много“ в прогнозата. Например ако имате най-много предизвикателни аспекти и те наблягат на нуждата да разбирате другия повече и да не се увличате в спора и противопоставянето. Или ако имате най-много аспекти с дадена планета, да кажем Меркурий, значи комуникацията и разговорите ще са от най-голямо значение. Другият подход, най-важно за всеки е това, което най-много го впечатли – изненада, хареса, уплаши – предизвика най-силни чувства, дори на недоверие и отрицание. Така сме устроени, това са нашите най-чувствителни струни – там има енергии, които трябва да разберем, с ума или със сърцето, и да овладеем. Иначе в прогнозите всичко е важно, затова е дадено – за да развие самопознанието на четящия и да го забавлява по един интересен начин. И да му/й даде „навигация“ в сложните извивки по пътя на живота. Никой не пита, ако няма нужда от отговори. Щом се допитваме до астрологията, значи в нас са узрели въпроси за връзките ни, за пътя ни, за подхода, който имаме.

Но не само това прави впечатление. Това, което веднага забелязах, е различният брой аспекти във всяка връзка, която изследвах. Веднага заподозрях, че колкото по-малко аспекти има една връзка, толкова тя е по-бедна на възможности, така да се каже. Но за всеки случай потърсих Йосифа за обяснение.


– Броят аспекти са все едно нишките, които ни свързват. Колкото повече са те, толкова по-свързани сме, по-неизбежна е съвместната ни съдба и връзката ни. Аспектите може да са наистина много – над десет е вече доста голяма бройка. Но и по-малко да са, когато са между важни за връзката планети и с голяма сила (която е изрично показана в проценти в приложението), те играят голяма и важна роля.

Питам се обаче какво значи позитивен и какво значи предизвикателен аспект? Предполагам, показва дали сте в хармония или има върху какво да работите в дадена връзка. Но все пак се питам доколко трябва да се плашим от тези аспекти, които не можем да наречем хармонични, и какво да правим с тях.

 Хармоничният аспект ни дава лекота, там енергиите на планетите се съчетават, без да има нужда ние да правим нещо. При тригона – сякаш от предишни животи знаем какво и как да направим и винаги ни се получава в областта от живота, в която действа (посочено е в тълкуванието), а при секстила – в неговата област ни се дава случай, възможност (която можем и да пропуснем), но в тълкуванието научаваме да следим за появата й. А предизвикателните аспекти ни дават работа, искат действие от нас – за да постигнем баланс при опозицията, да се поставим на мястото на другия или да решим проблема/казуса  при квадрат. При съвпад пък имаме работа с преливането на енергии, които ние усещаме, че понякога (според това кои планети са в съвпад) са в дисхармонния. А трябва да действат заедно.

В прогнозата е добре да имаме и предизвикателни аспекти, защото, ако са само хармонични, можем и така да се „облегнем“ на тяхното удобство, че да не направим нищо и да пропуснем прекрасните си шансове. Докато предизвикателните аспекти, и според теорията за кармата в карата, ни казват какво сме дошли да усвоим като урок сега в този живот. Те са нашият житейски път.

Това, предполагам, обяснява как така с Косара, маята съдружничка, при условие че имаме предимно негативни аспекти, успяваме да работим заедно толкова години и да сме толкова близки една с друга. Това, което не разбирам обаче, е защо имам връзка, която според синастрията изглежда доста обещаваща, а в живота винаги е била поредица от срещи и раздели, нелепи разминавания и безкрайни драми. Почти очаквам какъв ще е отговорът, но все пак последното изречение е доста отрезвяващо.

– O, за това със сигурност има индикации в картата! Както и при съдружничката ти, при персонален хороскоп астрологът щеше да посочи какво налага да сте заедно и какви са пречките. Най-вероятно това са предизвикателни аспекти с транссатурновите планети. Съществува вероятност това да е етап – на този етап това да е така. Външните обстоятелства винаги отразяват липсата на наша готовност да изживеем връзката. [[more]] Аз лично научих доста за живота си тези дни, беше вълнуващо и различно преживяване. Предполагам, че ако човек си прави труда да разчита повече знаците по пътя си, да търси отговори и да преследва познанието, би могъл да се справи и по-добре с предизвикателствата на връзките си. Естествено, попитах Йосифа как се справя тя с живота си, с цялото това познание, което притежава.

– При всички случаи ми помага. Аз имам нужда от нея като духовно и умствено занимание, които „подреждат“ света и живота малко по-различно. Дават друг поглед и измерение. В конкретни случаи ми изясняват много механизмите на случване на нещата. А и ми помагат да правя избор или по-скоро да „обличам“ моите избори в добра аргументация. :) Защото астрологията е невероятно забавление.

Astrobooth можете да откриете на www.astrobooth.com, в App Store и като приложение за Android. Можете и да се свържете с Йосифа на [email protected]. Пожелавам ви приятни открития!