Момичешки тайни

Как да си изберем фитнес инструктор

8 супер важни момента при избора на личен треньор

Как да си изберем фитнес инструктор

Днес нашият гост-автор Станимир Михов ни дава много ценни насоки, които ще ни помогнат при избора ни на фитнес инструктор. Ето на какво трябва да обърнем внимание. 

Как да разберете дали фитнес инструкторът, които сте харесали, е най-подходящият избор?

  • Дали е добър инструктор, ако има добре оформено тяло? Не е задължително, тъй като генетични фактори и забранени субстанции могат да влияят значително.
  • Дали е добър треньор, ако има тонове сертификати? Много голяма част от информацията е остаряла или е по-приложима в лаборатория, отколкото в реалния свят.
  • Дали е добър инструктор, ако има добре изглеждащи клиенти? Срещал съм в практиката си треньори, които предлагат определена сума срещу снимки преди и след, за да се вдъхне доверие, без да са допринесли за конкретната промяна.

1. Задавали ли са ви въпроси относно история като здравни проблеми и тренировъчен опит, контузии, травми и др., преди да стартирате съвместна работа?

Факторите за постигане на фитнес резултати са комплексни. Това е и причината над 95% от тези, които са стартирали диета, да се провалят. Не е възможно една диета да работи ефективно за всеки и поради тази причина е необходимо да се вземат предвид редица фактори като възможностите на трениращия, предходни контузии или травми, опит с хранителни режими или диети и други индивидуални особености.

2. Проследяват ли начина, по който се движите и прогресирате?

От практиката си съм установил, че това е най-големият мотиватор за поддържане интереса на трениращия към тренировки, хранителен режим и по-стриктно спазване на конкретни насоки.

Постоянно се свързват с мен хора, които са закупили режим от друг фитнес инструктор и са получили хранителен режим или тренировъчна програма – без ясни насоки, без възможност за обратна връзка и без възможност за промяна в режимите. Тук вината често не е само на персоналния инструктор. Необходимо е предварително да задавате въпроси и да изясните всеки детайл – какво включва и какво не включва предлаганата услуга. Така се появи идеята за този материал, след прочитането на който ще знаете точно какви въпроси да задавате и как да направите по-правилен избор.

За да съм сигурен, че клиентите ми постигат резултати, заедно проследяваме основни мерки 2 пъти седмично чрез попълване в таблица на килограми, талия, ханш.

3. Могат ли да обяснят всичко написано в програмите, които са изпратили – конкретни упражнения и защо са необходими, на какво е базирана предоставената от тях информация, както и да направят адекватна промяна при нужда?

За повечето клиенти не е достатъчно да получат насоки какво да спазват, без да разбират нищо от цялостния процес. Желанието и концентрацията, когато имаме ясна цел и знаем точно какво е нужно, за да се постигне тази цел, са изключително силно оръжие.

Ако личният ви треньор не може да обясни на разбираем за вас език защо е необходимо да не консумирате определени храни преди тренировка или да правите кардио на гладно, за да изгорите повече мазнини, това е сериозен минус.

4. Насърчават ли ви да прогресирате и да търсите нови предизвикателства, когато подобрявате уменията си?

Най-популярната услуга в Интернет пространството е 90-дневна трансформация или комплексна програма за 90 дни. Проблемът при нея идва от това, че след като измине месец, сте положили усилия, постигнали сте резултати и сте подобрили лични умения и възможности. В този случай, за да продължите да прогресирате и да работите възможно най-ефективно за постигане на целта си, често е необходима промяна в храненето и/или тренировките. Примери за такива промени са замяна на лесни упражнения с по-трудни, добавяне на междинно хранене, за да се регулира тегло и др.

Ако постигате прогрес и променяте килограми и мерки, както и подобрявате физическите си възможности, а в същото време не се налагат никакви промени в храненето и тренировките, възпрепятствате прогреса си значително.


5. Могат ли да отговорят на вашите въпроси по начин, който е разбираем за вас, вместо да се опитват да звучат прекалено сложно?

Няма как човек да знае отговора на абсолютно всеки въпрос, дори той да е в неговата област. Но не е редно да се замаскира незнание с неясно дадена или още повече с грешна и подвеждаща информация. Много по-важно е инструкторът да може да направи проучване и да допринесе със стойност за прогреса ви вместо за егото си. В случай че сте попадали многократно в тази ситуация, считайте го за още един сериозен минус.

6. Чувствате ли се по-добре, след като сте работили с инструктор за известно време?

В случая се има предвид справяне със здравословен проблем, по-добър сън, по-добра стойка, повече енергия за ежедневни задачи, самочувствие, регулиране на апетит и др.

7. Изглеждате ли по-добре, след като сте работили с инструктор за известно време?

В случая се има предвид по-малко подкожни мазнини, повече мускулна маса, по-стегнато и атлетично тяло, подобряване на двигателната култура и др.

8. Комбинация от изброените преди списъка

В началото на статията имаше 3 въпроса, започващи с „Дали е добър инструктор, ако...“. Въпреки че съветът ми е да не ги използвате като основен ориентир, комбинация между:

  • добре изглеждаща спортна физика;
  • различни сертификати, свързани с дейността;
  • купи, медали и отличия зад гърба си;
  • не претендира, че знае повече от всички, но когато го попитат, откликва;
  • видимо доволни и добре изглеждащи клиенти,

няма как да не се отчете като голям плюс, но със сигурност самостоятелно нито една точка не е достатъчна, за да се направи обективна преценка.

Списъкът по-горе не е напълно изчерпателен, но ако успеете да намерите отговор на голяма част от въпросите, ще сте направили по-добро проучване от над 95% от хората, потърсили личен треньор.

 

Станимир Михов е фитнес инструктор и персонален треньор, завършил в НСА фитнес и фитнес-културизъм. Всичко за него и неговата работа можете да видите на сайта му, във Facebook или в youtube канала му. Там ще откриете много полезни статии, видео тренировки, ще се запознаете с постигнатите резултати на доволни клиенти и още много друга полезна информация.