Ретро

Как Елвис промени света

Кралят се е превърнал във време, а вечната му слава днес навършва 40 години.

Как Елвис промени света

Когато на този ден започват новините, по един от телевизионните канали се появява снимка на Елвис, а зад нея задавен глас прошепва „О, Господи...”. Секунда по-късно говорителят се овладява и съобщава „Рокендрол певецът е починал тази вечер в дома си в Мемфис, Тенеси.” Славата на Елвис Пресли е толкова голяма, че хората по целия свят изпадат в шок, въпреки че идолът им никога не е излизал на турне извън Северна Америка.

Него го няма. „Елвис напусна сградата.” – фразата, която се появява случайно, но служи с години, за да успокоява публиката и да я подтикне да се разотиде след негова изява, е безсмислена. Той никога повече няма да се появи никъде, излишно е да го чакат. Кралят се е превърнал във време, а вечната му слава днес навършва 40 години.

Елвис Пресли е роден близнак. Неговият брат Джеси Гарън е мъртвороден. Казват, че у Елвис затова цял живот имало една тъмна страна, теглеща го към саморазрушението, което през 1977 г. довело и до смъртта му на едва 42-годишна възраст. [[quote:0]] Той е роден в изключително бедно семейство в Тюпълоу, Мисисипи. Баща му Върнън известно време е в затвора, а майка му Гладис е икона за Елвис – тя му предава вярата в Бог, затова госпъл музиката винаги е била част от музикалната му самоличност. В Тюпълоу Елвис се оформя като син на Юга, какъвто остава до края на живота си – в колибата, в която живеят, сам се учи да свири на китара. Негов идол е кънтри-уестърн певецът Мисисипи Слим, който имал радиошоу в Тюпълоу. Но чак когато семейството се премества в Мемфис, започва същинското музикално образование на Елвис – получава го, слушайки радио.

В началото на 50-те в Мемфис има много радиостанции, а Елвис е под влиянието на няколко стила, най-отличителните от които са кънтри, биг бенг и ритъм енд блус. Мемфис е център и на госпъл музиката. Най-разпространеният вид гостуващи групи в града всъщност са били госпъл квартети – Елвис и семейството му често посещавали концерти, които продължавали цяла нощ.

Като всеки самоук гений, и той е комбинирал по естествен начин това, което чувал, в нещо, което се нарича рокабили – звучене, превърнало се в ключово за рокендрола. Рокабили се оформил и като попкултурен феномен – почитателите му се обличали с кожени якета и елечета, панталон или дънки, еспадрили, мокасини, кожени ботуши, крийпърси (обувки с много дебела подметка), имали небрежно веещ се перчем и пригладена зад ушите коса... или прическа помпадур или флат топ (надявам се и Джони Кеш вече да е изникнал в съзнанието ви).

Елвис не е измислил нито рокабили, нито рокендрола, въпреки че много често ще прочетете, че той е първият. Всъщност в музиката не става точно така... Преди него е имало наченки на тези стилове, съществувало е и понятие рокендрол, което е било приемливият за белите начин (за пръв път измислен от радиоводещия Алън Фрийд) в расово сегрегирана Америка да се каже по радиото „ритъм енд блус” – черният стил. Черният стил всъщност е имал доминиращо влияние върху Елвис. Той често посещавал Beale Street – кварталът, дом на клубовете на цветнокожите изпълнителни на блус и ритъм енд блус. Там слуша Би Би Кинг, Руфъс Томас, Биг Мемфис Ма Рейни... [[quote:2]] Всички тези южни музикални стилове и изпълнители вдъхновяват Елвис и довеждат до появата на нещо напълно ново – бял изпълнител с черно звучене. Освен това хубавото момче с божествените очи, за разлика от изпълнителите до този момент, се движи на сцената, и то така, че припадналите от възторг по време на концертите му се превръщат в проблем за организацията. Елвис не е само красив, гласът му не е само кадифен, той е много чувствен и сексуален мъж.

Елвис Пресли се превръща в звезда моментално. Еднакво обожаван и от бели, и от цветнокожи, той много бързо става попкултурна сензация. Макар да не може да се каже, че е измислил новия стил, той е неговият иноватор – неговата версия за тази музика става изключително популярна в средата на 50-те и основополагаща за развитието и посоката на рокендрола.

Славата му се разпространява по целия свят до степен хората да не помнят какво е имало преди това. Джон Ленън направо казва, че „преди Елвис нямаше нищо”, което, разбира се, не е така, но Елвис е стихията, която помита миналото и оставя света нов и коренно променен. [[quote:1]] За да се случи това, роля изиграва и икономиката. През 60-те години Щатите са в разцвет и за пръв път в историята тийнейджърите имат свои пари, които не трябва да харчат за оцеляването на семейството. Това води до революционни мисли като тази, че са различни от родителите си, а парите, които могат да харчат за себе си, отиват, за да заявят тази нова идентичност. Променят начина си на обличане според музиката, която слушат, и разбира се, според филмите, които гледат – Елвис става модел за подражание, модна икона и защото има над 30 роли в Холивуд. По-късно ще започне да променя стила си, за да го нагоди към по-възрастна публика.

Останалото е история, мълва, мнения... Животът на Елвис може да бъде разказан по много начини. Чрез личния му живот, любовта му към Присила, връзките му, раздялата. Или чрез зависимостите му, депресията, странностите му, залеза. Може да бъде разказан и чрез легендата, че е още жив, чрез милионите хора, които гледат клипчета в YouTube, надявайки се да видят 82-годишния мъж засечен от охранителна камера някъде по света... Елвис може да бъде разказан и чрез разточителния му живот, колекциите му от коли и оръжия или пък чрез дома му Грейсленд, който е най-посещаваният туристически обект в САЩ след Белия дом.

Но най-добрият начин, по който може да бъде разказано за Елвис, е чрез музиката му.

Защото тя промени света.