Карнавалът във Венеция

Карнавалът във Венеция
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

11 февруари е денят, в който тази година се откри карнавалът във Венеция. Този вероятно най-популярен европейски карнавал така ревностно пази духа на миналото, че изглежда сякаш е съществувал вечно. Всъщност първият карнавал се провел през 1094 година, но до ХІІІ-ХІV век хората не носели маски.

Костюмите и маските служели за скриване на самоличността на гражданите, така всички ставали равни и можели да общуват свободно. Това се харесало толкова много, че венецианци ходели с маски по половин година – от август чак до Великите пости. През 1703 година бил направен опит маските да бъдат забранени, но напразно – забраната била вдигната още на следващата година. Как е изглеждала Венеция в онези стари времена и венецианците с маски може да се види в картините на Пиетро Лонги в палацо Ca’Rezzonico.

Съвременната слава на карнавала започва през 1979 година, когато правителството на Италия го популяризира, а чрез него историята и културата на града.

За всички, които вече са ходили, това е едно незабравимо преживяване – най-вече заради невероятния синхрон между самия град и стотиците маскирани хора, които са наистина навсякъде. Из малките улички и около каналите, на фона на старите къщи, изглежда сякаш нищо не се е променило от седем века насам. Самият карнавал привлича над половин милион туристи годишно и заради тях са възстановени много от старите традиции и обичаи – „Полетът на ангела“, процесията по Канал Гранде, „Полетът на орела“. Но ако сред многохилядната тълпа всички събития са само отблясъци в далечината, за всеки турист има лични впечатления на всяка крачка и невероятни маски, собствениците на които с удоволствие позират за снимки. Карнавалът определено е едно от местата, които човек трябва да посети поне веднъж в живота си и първото, което направихме, беше да си купим маски – магията на анонимността е още жива, носехме ги непрекъснато. Ето някои от по-красивите маски от последните години.


Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...

НАЙ-НОВОТО ОТ МОМИЧЕТАТА ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ВИ!