Ретро

Когато самолетите бяха с фотьойли, кино и пиано бар на борда

Докато безопасността на полетите се повишава, комфортът намалява.

Когато самолетите бяха с фотьойли, кино и пиано бар на борда

Хващам се на бас, че трите най-популярни асоциации за полет със самолет на средностатистическия пътник са ревящи деца, никакво място за багажа и неудобни седалки с почти символично място за краката отпред. А ако случайно сте високи над 170 сантиметра, то място просто няма.

Самолетите обаче имат дълга история и тя е интересна не само по отношение на техника и безопасност, но и по отношение на комфорта. И докато безопасността на полетите се повишава, комфортът намалява застрашително. Интересно дали след всички вълнения за личните данни някой ще се сети да се погрижи и за личното пространство – защото именно на борда на самолетите все повече сме лишени от такова.

Това обаче невинаги е било така. Ето малко любопитни подробности от историята на гражданската авиация.

20-те години: Кино на борда

Началото на гражданската авиация е някъде в първото десетилетие на XX век, но масови полетите с пътници станали едва през 20-те години. Разбира се, самолетите били доста бавни, сравнени със сегашните, затова на пътниците трябвало да се осигури максимален комфорт. Наричали самолетите „въздушни лимузини“. Във вътрешността им имало само по едно кресло от двете страни на пътеката, на прозорците имало щори подобни на тези вкъщи. На дългите полети на пътниците прожектирали филми за развлечение и понеже филмите били неми, имало и специален човек, който акомпанирал на пиано.

30-те години: Спални купета

Самолетите станали метални и можели да летят навсякъде – и в най-далечните горещи и влажни части на света. Пътуването понякога отнемало дни, със спиране по пътя, и затова на борда имало помещения за спане, подобни на спалните купета във влаковете. Тези самолети за далечни дестинации превозвали не повече от 20 пътници. Разбира се, всички те били доста богати, за да си позволят подобен лукс, а удобствата на борда не променяли факта, че в самолета миришело неприятно и било непоносимо шумно.

60-те: Картичка от борда на самолета

През това десетилетие самолетите вече започнали да напомнят на сегашните, но все още били само за богати пътници. Седалките гледали само напред, илюминаторите приличали на сегашните, а всяка седалка била толкова широка, че вечер спокойно се превръщала в легло. На борда сервирали храна и тя била най-високо качество – например омар за обяд било напълно в реда на нещата. Освен яденето в самолета нямало кой знае какви други развлечения и затова на пътниците раздавали пощенски картички със снимка на самолета или на някакво блюдо, което се сервира на борда, и всеки пътник можел да надпише картичката до близките си. По онова време на летищата вече било забранено да се пуши, затова пък на борда на самолетите това било напълно в реда на нещата.


70-те: Пиано в салона

Това е десетилетието, в което комфорта на борда е в своя апогей. Самолетите били големи и подобни на сегашните, като в „Боинг“ се появява икономична класа, но това понятие няма нищо общо с нашата представа по въпроса. Икономичната класа през 70-те била с широки и комфортни седалки, а багажното отделение над главите на пътниците било на поне една ръка разстояние. В бизнес класата луксът бил впечатляващ – на борда на American Airlines например имало специален салон с пиано.

80-те: Икономиите започват

През 80-те цените на самолетните билети постепенно започват да намаляват. Съответно приоритетите на авиокомпаниите се променят – целта вече не е да се вземат много пари от богатите пътници, а да се поберат повече хора на борда. Храната в самолетите все още е много и хубава, а багажът няма ограничения по отношение на тегло и размер, така че пътниците не се опитват да качат по три ръчни багажа и в салона има достатъчно място. Постепенно обаче авиокомпаниите започват да стесняват разстоянието между седалките и да увеличават броя на местата в салона.

XXI век: Ефективност

И стигаме до наши дни, когато целта е максимално много хора да се съберат на минимално малко място – производителите на самолети непрекъснато се опитват да оптимизират броя на седалките в салона за сметка на удобството на пътниците. Комфортът в икономичната класа няма никакво значение, важна е само безопасността, така че пътниците са настойчиво помолени да стоят със закопчани колани, да не пушат и да не стават от местата си – не че има къде да отидат.

И накрая, ако трябва да обобщим, безопасността на полетите днес е по-висока от тази във всяко друго време, а цените на билетите правят самолетите един от най-евтините видове транспорт. В този смисъл можем спокойно да се лишим и от вечеря, и от кино, и от салона с пианото.