Кристина Тужарова: "Всичко си е на мястото"

Кристина Тужарова: "Всичко си е на мястото"
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Кристина Тужарова е едно от лицата зад чудната инициатива "Next Door Fair", която има за цел да насърчи връзката между потребители и местни производители. Привлякоха ни вниманието с няколко чудни проекта, като Работилница за градско градинарство, както и със страхотните лакомства, които често съпътстват симпатични градски събития. Сега тя и нейните две съучастнички - Яна и Дори - опитват да обединят хората по съседски и да им помогнат да живеят по-добре заедно... Новото начинание се нарича "Работилница за съседи" и за него и разни други неща си говорим с Крис, както я наричат приятелите.

Как създадохте Nextdoor Fair и каква е неговата мисия?

Next Door Fair се появи във вътрешния двор между "Стефан Караджа", "Раковски" и "Гурко" вследствие на много общи квартални начинания, а и като разултат от натрупан опит и желание за промяна и въздействие върху заобикалящата ни среда. Най-общо казано, мисията ни е да подпомагаме локалните производители и общности със събития и работилници, в които използваме локално произведени продукти и представяме производители. Скоро ще стартираме и сайт за продажби на локално произведени продукти.

Разкажи ни и за другите момичета, които работят с теб?

Дори е графичен дизайнер, един от най добрите, които познавам, а аз познавам много... Изключително прецизна е в детайлите, независимо дали става дума за продуктов дизайн, лого, събитие или лични взаимоотношения.

Яна е много енергичен човек, като се захване с нещо, го прави с цялото си сърце. Природно надарен готвач - много е добра, винаги добавя нещо свое към всяка рецепта. Обича да ходи на всякакви курсове от такива за Google ads до плетене, готвене и какво ли още не.

По какъв проект работите в момента?

“Наръчник за съседи” и “Работилница за съседи” . Това е един проект, който има за цел да помогне на хората да създават, поддържат публични пространства и организират събития, да изграждат по-силни квартални общности. Разбира се, основната ни и по-далечна цел си отава нашият сайт за локално произведени продукти.

Какво не знаем за нашите съседи?

Че може да има какво да си кажем, ако се осмелим да ги заговорим.

Какви хора идват на курсовете и ще има ли нови издания?

На работилниците идват хора, които искат да отглеждат сами храната си или поне да опитат да посадят и отгледат някаква подправка или зеленчук. Хора, на които им пука с какви продукти се хранят и какъв е произходът им.

Какво е да си обичаш работата?

Да работиш понякога до 2-3 през нощта. Да правиш неща, за които ти е даже леко неудобно, че са ти толкова любими, докато има хора, които не харесват работата си.

В какво намираш най-много смисъл?

Има дни, в които намирам смисъл във всичко, което се случва и други, в които си казвам, че всичко това е напълно безмислено.

Кое те вдъхновява?

Когато видя нещо на пръв поглед напълно хаотично, а после разбера, че всичко си е на мястото и поставено с абсолютна прецизност.Най-голямото ти постижение е…

Все още предстои.

Но ти остава още да…

Продължавам да опитвам.

Къде е вкъщи? Колко често се прибираш там?

През цялото време съм вкъщи... “The journey itself is my home.”

Момиче с много имена – ако Левена ви е трудно, можете да я наричате Лена или Вени. Тези, които не чуват добре, може един-два пъти да се разминат и с Невена. Празнува имен ден на Цветница не защото така е решила, а защото баба й е от шопския край, където на „невен“ казват „левен“. За най-лесно – тя е Невена с „л“, но в никакъв случай не Невел...