Лица

Елица и Валентина от Life Tasting

В блога си разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво.

Елица и Валентина от Life Tasting

Блогът Life Tasting е проект на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. Работата на Валентина е свързана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди три години тя и съпругът й осъществяват една стара своя мечта – откриват единствения у нас магазин, специализиран само за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят страстта към пътешествията, снимките и хубавото вино, както и убеждението, че България е благодатно място и за трите. 

Кои са Елица и Валентина тук и сега?

В момента сме толкова много неща накуп, че ни е трудно да се определим с по една дума. Елица е юрист, фотограф и пътешественик. Валентина е търговец, винен ентусиаст и майка. И това са само топ 3 на интересите ни в момента. Може би затова и блогът ни покрива доста разнообразни теми.

Как станахте блогъри?

Идеята за блога се роди в един момент, който беше преходен и за двете ни, и в който имахме нужда да предизвикаме креативността си и да правим нещо съзидателно и позитивно. Интернет пространството е пълно с хейт, критики и негативизъм, и ни се искаше да създадем свое място, където да пишем за нещата, които ни вдъхновяват и радват, и да ги споделяме с другите.

Кой ви чете? 

Съвсем естествено, в началото бяха приятелите ни. Сега кръгът се разширява всеки ден и това ни радва, защото е потвърждение, че има хора като нас, които търсят позитивни и вдъхновяващи преживявания, свързани с пътешествия, хубаво вино и интересни хора.   

Кои са блогърите, които следите?

Хвърляме по едно око на доста блогове с различна тематика. Следим няколко винени блога като enosiasti.bg, както и проекта Betty Travels (първият български видео блог за пътешествия), в който Елица участва като фотограф. Любими са ни и Момичетата от града, където сме откривали и продължаваме да откриваме интересни хора, събития и блогове. [[quote:0]] Вярвате ли, че качествените блогове променят средата, в която живеем, по някакъв начин?

Напоследък хората сякаш малко ги мързи да четат и блогърите сякаш малко ги мързи да пишат. Повечето залагат на снимки, на рецепти и на кратки статуси във Фейсбук, което едва ли допринася кой знае колко на средата, в която живеем. Но докато все още има такива, които четат, ще има и такива, които пишат. А на нас ни харесва да пишем за хубавите случки и хора в живота си и ако постовете ни донесат настроение и вдъхновение и на един човек, който е попаднал на тях- това е достатъчно.

Има ли професия пътешественик?

Пътешествията са нещо повече от професия. Те са философия на живот, търсене на себе си, опознаване на света, в който живеем. Точно затова нашите пътешествия ни водят в нови страни, сред нови хора, към нови каузи, запознават ни с нови филми, книги и музика, откриват ни нови светове – на вино, шоколад, кафе и какво ли още не. От нас се иска само да опитаме от всичко. Тази философия стои и зад името на блога.

Коя дестинация мечтаете да посетите?

В последните години често избираме дестинациите си по това, дали са свързани с виното. Често мечтаем да се върнем в любимата Тоскана, а скоро в блога ни гостуваха нашите приятели от Винарска изба Манастира и ни запалиха по Аржентина, Чили и Уругвай. А най-хубаво е, че живеем точно на такова място и постоянно откриваме нови винени маршрути в България, които споделяме в блога. [[more]] Виното е една от главните теми в блога ни и това не е случайно. След като ние самите се запалихме по виното и открихме голямото разнообразие на българските вина преди няколко години, приехме за своя мисия да ги популяризираме. Заедно със съпруга на Валентина, който е собственик на единствения магазин само за българско вино Vino Orenda, посещаваме много винарни, участваме във винени форуми и се срещаме с хора от бранша, и с удоволствие споделяме тези преживявания и срещи в блога си.  

Кой е любимият ви градски маршрут?

Напоследък е Капана в Пловдив. Преоткрихме Пловдив последната година и много ни харесва да се отбиваме в артистичния квартал Капана, където хем ни е много уютно, хем сякаш се намираме в чужбина. Там си имаме и няколко любими заведения, които непременно посещаваме.

Къде е у дома? Колко често се прибирате там?

За нас домът е там, където те чакат любимите хора, където посрещаш приятелите си, където e колекцията ти от вина и където Wi Fi мрежата те познава автоматично :). Хубаво е да се връщаш точно там дори и след най-хубавото пътешествие!