Майк Буше представя първата си самостоятелна изложба у нас

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Този септември известният американски художник, живеещ в Германия, Майк Буше ще посети България, за да представи първата си самостоятелна изложба в галерия SARIEV Contemporary в Пловдив.

Нейното име е Private Idano и ще ни представи специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 г.-2017 г. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, културата на звездите, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис. 

Картините и рисунките в изложбата са част от цикъл в развитие, наричан от автора Tapestry Cartoons (скици за стенопис), който стартира през 2004 г. Художникът прави колажи от рекламни постери за популярни филми, след което ги пресъздава в картини и рисунки. Преносът на рекламна информация в по-традиционен материал създава нов синтез от изображения, които, дори и да изглеждат противоположни, се превръщат в необичайни творби, едновременно подкопаващи и подсилващи източника. Заглавието на изложбата Private Idano (на английски произнасяно "айдъноу") е игра на думи с фразата "Private Idaho" ("Лично Айдахо" от щата Айдахо, САЩ) – езикова шега, означаваща човек, който пребивава в някакво свое ментално състояние. То може да бъде временно състояние на транс, но може да бъде и дълготрайно общо настроение или дори да означава индивид, който всъщност е малко смахнат. Авторът вярва, че съвременността, с всичките си противоположни фикции и реалности, предизвиква такива състояния на ума в много сфери на днешния живот.

Изложбата "Личното знам ли" развива идеята, че когато останем насаме и потънем в най-дълбоките си помисли, не сме съвсем сигурни в решенията, които взимаме ежедневно, че нашето лично усещане за реалността вероятно е безоснователно. Точно това усещане е и същността на "личното знам-ли-аз".    

Private Idano се открива на 15 септември 2017 г. в присъствието на артиста в рамките на фестивала НОЩ Пловдив 2017. След пристигането си в България Майк Буше ще направи и презентация на своите работи в Гьоте-институт България в София на 11 септември 2017 г. от 18:30 ч.

Заповядайте!

 

Кристина обича да излиза на среща с града. Да върви дълго пеша, да открива нови интересни места и барове, да завива по малки цветни улички и да се любува на красивата архитектура в столицата. Друго нейно описание, за което приятел й подсказва, е „пресушителката на морето, преброителката на песъчинките“, защото най-спокойна, щастлива и вечна се чувства, когато е близо до морския бряг...