Неделен книжен клуб

„Макара със син конец“ и три поколения щастливо омъжени жени

Ан Тайлър е една от най-сладкодумните разказвачки в съвременната американска литература.

„Макара със син конец“ и три поколения щастливо омъжени жени

Издателство "Колибри"

Всяка щастливо омъжена жена ще ви каже, че на този свят няма нищо по-важно от това с кого ще прекарате живота си. В тази книга се разказва за това – за три поколения щастливо омъжени жени. И това е чудесна книга – интересна, сантиментална и слънчева, точно каквито са и големите задружни семейства, каквото е и това на Уитшенкови. Е, почти.

Аби и Ред Уитшенк имат най-красивата къща на света, която бащата на Ред е построил с двете си ръце и с цялата си любов и умение на прочут майстор строител. В тази къща са живели старите Уитшенкови, след това Аби и Ред с четирите си деца, а сега двамата са сами, но три от децата им живеят на няколко минути разстояние и къщата с верандата е вечно пълна с гости, все така шумна и красива.

В центъра на историята е Аби, която е и в центъра на целия свят за голямата фамилия. Тя запазва семейната хармония с цената на компромиси, трудни решения и дълбоко пазени тайни, на каквито само една майка е способна. Пред себе си Аби има примера на свекърва си Лини Мей и своето продължение в лицето на снаха си Нора. Тези три поколения жени не правят нищо друго, освен да готвят и да гледат децата си, но без тях мъжкият свят се оказва невъзможен.

Романът на Ан Тайлър, една от най-сладкодумните разказвачки в съвременната американска литература, е пълен с много симпатични епизоди и изключително точни наблюдения, така че въпреки своя идеализъм е някак земен и истински. Страхотно четиво за някой дълъг и мързелив летен ден, каквито, за щастие, ни очакват съвсем скоро.