Нашите филми на 2017-а

Нашите филми на 2017-а
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

С поглед, отправен към изминалата година, днес направихме кратка ретроспекция на филмите, които ни донесе тя и които имахме удоволствието и възможността да гледаме. Разбира се, те са много повече от тук изложените заглавия, ограничили сме се до тези, които оставиха най-ярка следа в нас.

Левена Лазарова: Аз традиционно гледам екшъни, фантастика и фентъзи. Тази година очаквах с огромно нетърпение новия Blade Runner хем с трепет, хем с ужас дали няма да ме разочарова. Въпреки огромните очаквания и невъзможно добрия си предшественик, Blade Runner на режисьора Денис Вилньов и оператора Роджър Дикинс е успял в главното – да бъде верен на оригинала, без да има претенцията да го надмине. Това спасява нещата впрочем.

Почтителност към оригинала, особено във визуално отношение, в комбинация с философски размисъл от същия калибър и пак толкова дълбока емоционалност – това е формулата на новия Blade Runner. В същото време не мога да отрека, че филмът на Вилньов не добавя нищо съществено към въпросите, поставени от шедьовъра на Ридли Скот от 1982 г.

Новият Star Wars обаче далеч не ме плени толкова. След загубата на Люк Скайуокър и предизвестената последна поява на покойната Кари Фишър като Принцеса Лея, въпросът е – на кого ни оставяте? Новите герои са толкова лишени от харизма, колкото предишните бяха омагьосващи. Разбира се, ще гледам и следващите епизоди, но все си мисля, че някои неща просто трябва да си останат в миналото. Особено когато не можем да ги направим по-добри.

За сметка на това новият филм от поредицата за Отмъстителите на Марвъл – „Тор: Рагнарок“ – е страхотен. От първите минути със зрелищната откриваща битка под звуците на Immigrant Song на Led Zeppelin до финала почти нямаше момент, в който да не съм се забавлявала. Въображение, чувство за хумор, изненадващи обрати, които винаги са добре дошли особено в комиксовите вселени, където всички герои са отдавна кодирани – това са най-силните качества на този филм.

Елица Павлович: Толкова много женски филми! Дали защото сетивата ми са отворени повече към женските гласове и съдби