Начин на живот

Някои интересни места в Милано

Задължителните магазини в италианската столица на модата

Някои интересни места в Милано

За разлика от Рим например, или от Милано само преди пет години, сега вече няма никакъв проблем да се обикалят магазините на големите модни къщи само за зяпане - като музеи - защото пазачите много рядко стоят на вратата като фейсконтрол, а по-скоро политиката вече е да се насърчават туристите да влизат. В същото време почти всички дизайнери правят втори, по-евтини линии или просто предлагат в магазините си по-достъпни неща, тишърти, очила, портмонета, шалове или пантофки, така че всяка фешън маниачка да може да си купи нещо малко от любимата си марка. Особено ако случите сезонните намаления, които последните две години траят все по-дълго. Ето и някои от задължителните магазини:

Dior – Via Monte Napoleone, 14, Milano- магазинът е много семпъл и не голям, на долния етаж продават само чанти и аксесоари, дрехите и обувките са на втория. Всички модели са уникати, Диор не прави компромиси с качеството, изработени са с легендарното за Джон Галиано майсторство, от най-фини дантели и коприна, които шумят и потрепват дори от дъха на посетителите, с безброй малки копченца и нежни бродерии. Цветовете са пастелни и се открояват прекрасно на светлите стени, а огледалата дават илюзия, че всяка жена на етажа е загърната в някаква прекрасна дреха. След последните събития в модната къща и изгонването на Галиано (негови модели ще са в продажба до зимата на 2012), това е задължително за посещение място, за последен поклон пред една епоха в модата, която едва ли ще има аналог.

Tom Ford – Via Pietro Verri, 3 - безспорно най-впечатляващият и вероятно най-скъпият магазин в Милано. Несравним във всяко едно отношение! Честно казано бях много разочарована от женската колекция на Форд, но в Милано се предлага само мъжката, а там той е ненадминат. Магазинът му е на четири етажа, оформени в характерните за него цветове – шоколадово кафяво, винено червено, тъмно зелено, много дърво и матови огледални повърхности. В този магазин няма продавачи, всички са шивачи – някои дори носят шивашки метърчета или други пособия. Няма и същински дрехи или обувки, всичко се изработва точно по мярката на клиента. Обувките са наредени на дървени калъпи, но само предната им част, останалото се изработва по стъпалото на клиента, костюмите са с неподгънати ръкави и крачоли – всичко се прави перфектно за конкретния човек. Материите и цветовете са прекрасни, всичко е най-високо качество и може би този бутик най-точно може да се определи като музей – на стила, на вкуса и на богатството, разбира се. Най-евтиният артикул в магазина? Мъжки памучни къси чорапи за 140 евро.

D&G – Via della Spiga, 2 - магазинът на Стефано и Доменико на Виа Спига се отличава от останалите им магазини по това, че тук се предлагат и дрехи на млади дизайнери, за които е трудно да наемат магазин на централна улица и D&G им дава шанс да реализират творенията си. Повечето от тях са в естетиката на прочутия тандем – тигрови шарки, дантели, бонбонени цветове и кич на ръба на добрия вкус. Разбира се, предлага се и пълната гама D&G аксесоари, обувки, чанти, очила, а от тази година и козметика. Впрочем говори се, че 2012 ще е последна за марката D&G, след което дизайнерите ще я закрият и ще се концентиррат върху основната си линия Dolce&Gabbana, защото младежката D&G макар и по-печеливша, им „изяжда“ основния лейбъл. Така че побързайте да се сдобиете поне с едно портмоне или очила брандирани с прочутото лого, съвсем скоро те ще имат култов статус.

Marc Jacobs – Piazza del Carmine, 6 - сравнително нов магазин, малко встрани от централните търговски улици. Напълно в демократичния дух на дизайнера, магазинът прилича на нещо като супермаркет, където пуловери за 600 евро висят на прости метални закачалки, а стоките са нахвърляни на стелажи и дълги маси. Тук буквално е спазен принципът „по нещо за всеки“. Невъзможно е да си тръгнеш с празни ръце, има от кичозни (но брандирани) ключодържатели за две евро, през платнени еко торби за десетина, отлично качество тишърти и дънки на цени почти като в Зара, до дизайнерски блузи и чанти за четирицифрени суми. Джейкъбс е прочут с това, че свободно заимства, тоест краде, идеи от чужди модни къщи, така че тук е мястото да се сдобиете за смешна сума с чадър „Етро“, шал „Пучи“ или дантелена блуза тип Шанел.


Missoni – Via Monte Napoleone, 8 - магазинът им е с няколко входа, така че обикаляйки из центъра все някога ще попаднете пред него. Не пропускайте да го посетите, дори ако не обичате плетени дрехи или ги намирате за твърде бабешки. Няма други плетки като на Мисони! Вече трето поколение жени управляват семейния бизнес и успяват да запазят уникалните плетива и цветове така, че да се разпознават безпогрешно и в най-малкия детайл. А ако се влюбите в преливащите се шарки и изящната релефна плетка, можете да си позволите поне едни ръкавици или чифт чорапи, които винаги ще правят страхотно впечатление!

Etro – Via Bigli, 2 - една от най-луксозните морки на италианския пазар се предлага в магазин с подходяща декорация – целият облицован с най-фина кожа, така че човек се чувства като в луксозна кутия за бижута. Според мен женските им дрехи се отличават много повече с превъзходното си качество, отколкото с интересни цветове или кройки, но си струва да се разгледат само за да се види абсолютно безупречната им изработка. Мъжкият етаж е много по-очарователен с десетките ризи в характерните за Етро десени, същински празник за очите. На първия етаж се предлагат шалове и аксесоари за онези, които не могат да си тръгнат без поне късче от тази красота.

Vivienne Westwood – Corso Venezia, 25 - магазинът на пънк кралицата на модата е разположен в непосредствена близост до този на D&G, но не е в търговския квартал, а леко в страни от него, сякаш за да подчертае бунтарския дух на дизайнерката. От едната страна в магазина има рафтове, на които като на изложба са поставени обувки, чанти, аксесоари и бельо. Повечето от тях честно казано не стават за носене, но са като парад на ексцентричността и неуморното въображение на авторката си. На двата етажа на магазина обаче има голямо разнообразие от костюми, ризи, обувки и трикотаж, с невъобразими кройки, които правят жените да изглеждат зашеметяващо. Имайте предвид, че е почти невъзможно човек да пробва дреха на Вивиан и да не си тръгне с нея! За щастие цените са в общи линии умерени, портфолиото на Уестууд включва няколко линии и има избор от модели и цени за всяка модна маниачка.

Alexander McQqueen - Via Verri 8 – Скромен и с бели стени, озвучен от Бьорк, една от музите на покойния дизайнер, магазинът му все още носи неговия отпечатък. Покрай стените са наредени железни свещници и бродирани средновековни рокли, които приличат на платната на ренесансови художници. Обувки с платформи от порцеланови цветя и корсети с метални пръчки… Този магазин е като машина на времето. Никой не влиза там, за да купува, това е просто храм на един от най-креативните и талантливи дизайнери на нашето време.

И последно - не пропускайте и магазина на Пол Смит (Via Alessandro Manzoni, 30), с уникално малко стълбище, което прилича на мини художествена галерия; мъжкият магазин на Диор (Via Montenapoleone 12), където мирише фантастично; магазинът на Фенди (Via della Spiga, 9) с най-красивите чанти на света и този на Gucci (Via Verri), пълен с толкова култови чанти и аксесоари, че човек има чувството, че вече е бил там и дори леко се възгордява от добрия си вкус.