Неделен книжен клуб

„Новото фамилно име“, Елена Феранте

„Новото фамилно име“ е като втори епизод от любим сериал.

„Новото фамилно име“, Елена Феранте

Празниците са идеалното време за срещи с приятелки – да си разкажем какво се е случило за тази година, да се посмеем и дори малко да поплачем за онова, което вече няма да се върне и разбира се, да си поговорим за мъже – понякога непоносими, колкото и да си ги обичаме. [[more]] Четенето на тази книга е за мен такава среща. Може би не е случайно, но прочетох първата част – „Гениалната приятелка“, преди около година и сега дойде време за продължението. Самата втора част – „Новото фамилно име“, обхваща събития от около една година, във всеки случай достатъчно кратко време, за да се събере в компактна и интересна история.

Първата част завърши с най-скандалния епизод от сватбата на Лила – появяването на Марчело Солара, обут с единствения чифт обувки, измислени и произведени от Лила. Втората книга не продължава от там, а ни въвежда в семейния живот на Лила, отново през погледа на Елена Греко – нейната най-добра приятелка и най-голяма съперница. Очаквано, Лила не е щастлива с мъжа си, подложена на насилие и унижения, призвани да я вкарат в калъпа на послушна съпруга на дребен търговец. Изобщо втората част от поредицата на Елена Феранте не изненадва почти с нищо – читателят вече познава героите много добре, а развитието на техните лични съдби и пристрастия е малко или много предсказуемо. Елена продължава да учи, Лила продължава да се бунтува, очарователният и умен Нино се намесва в живота им неочаквано, като лятото с него е в центъра на романа и заема около половината от книгата.

Написана все така емоционално и увлекателно, „Новото фамилно име“ е като втори епизод от любим сериал – едновременно подхранваща любопитството ни какво ще се случи нататък, но и успокояващо позната, без силното впечатление и изненадата от първата част. Едно е сигурно – ако вече познавате Лену и Лила, просто няма начин да не прочетете тази книга.