Няколко малки тайни от кухнята на Аюрведа

Няколко малки тайни от кухнята на Аюрведа
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Как действат различните продукти и подправки според аюрведическата школа? Виж нашите съвети и експериментирай смело с аюрведическата кухня!

Лимонът – помага на тялото да се освободи от токсини, слага се винаги накрая.

Кимион – ако е изсушен добре, трябва да е сьс зеленикав оттенък, не кафяв. Носи огън, потиска гниенето в червата и прогонва газовете, ако се образуват такива.

Джинджифил – стимулира храносмилането, тонизира тялото, събужда енергията, изгаря токсините. Чай от пресен джинджифил е много полезен.

Куркума – като солта е капризна – трябва да е точно, по мярка. Естествен антибиотик, блокира гнилостни бактерии и паразити, пречиства кръвта, действа като естествен консервант.

Кориандър – трябва да е зеленикав на цвят, тогава е добре изсушен. Има охлаждащо действие и също облекчава газовете в стомаха.

Домати – като цяло са токсични, като антидот за токсичността им се използва кимион и липов цвят. Създават вътрешно напрежение в тялото и ума. Може малко на обяд да се хапват, защото са сочни. Това дава прана, а праната е живот за клетките.

Чушка пиперка – благодат за червата, ако има дразнене там, действа като мехлем.

Асафетида – подправка за тежки храни: бобови, тиквички, др. протеинови храни като сирене, кашкавали, сосове на млечна основа.

Добре е храната да се яде само в деня на готвене!

В малки количества сладкото действа благородно, но повече – действа тамастично – ставаш ленив, мързелив, спи ти се, окислява кръвта, за алкализиране са необходими антиоксиданти. Сладкото дава усещане за удовлетвореност. Алкохолът е един от най-силните носители на сладък вкус, за съжаление.