Изкуство

Ореховата черупка на Стивън Хокинговата Вселена

Окончателната диагноза на Хокинг е поставена, когато той е едва на 21, лекарите прогнозират че му остават 1-2 години. Повечето хора в тази ситуация биха се отчаяли и примирили, но той се амбицира да остави името си в света на науката и да осмисли живота си...

Ореховата черупка на Стивън Хокинговата Вселена

72-годишeн английски физик и космолог. Директор на Центъра по теоритична космология в университета в Кембридж, Лукасов професор по математика, почетен член на Кралското общество по изкуствата, доживотен член на Папската академия на науките. Почти изцяло парализиран и общуващ с устройство за генериране на реч поради нервномоторното си заболяване, свързано с амиотрофичната латерална склероза.

Окончателната диагноза на Хокинг е поставена, когато той е едва на 21, лекарите прогнозират че му остават 1-2 години. Повечето хора в тази ситуация биха се отчаяли и примирили, но докторантът по физика, наскоро слючил брак с Джейн Уайлд, се амбицира да остави името си в света на науката и да осмисли живота си.

Постиженията му са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 г. заедно със сър Роберт Пенроуз представят математическо доказателство, подкрепящо теорията за Големия Взрив; показват, че, ако Теорията на Относителността е вярна, то трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенския простраствено-времеви континиум. Според Хокинг веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които се изпарили почти моментално. Впоследствие показва, че ако се пренебрегнат ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черната дупка може само да се увеличава, а не да намалява, изчислил е максималното количество енергия, отделящо се при сблъсъка на 2 черни дупки и че 1 не може да се раздели на 2 по-малки.

През 1974 г. доказва, че черните дупки не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици до изчерпване, явление, известно като лъчението на Хокинг – първото, в чието описание се комбинират законите на гравитацията, общата относителност, квантовата механика и термодинамиката.

През 1981 г. изказва предположението, че, макар и Вселената да е безгранична, тя е с краен размер в пространствено-времевия континиум. Доказателството представя 2 години по-късно. Стивън Хокинг нарича Вселената неограничена, но крайна, както е крайна, но неограничена земната повърхност. Привърженик е на множеството на световете.[[more]]Стивън Хокинг е един от ревностните популяризатори на сериозната наука.

В последно време заедно с дъщеря си Люси пише роман "Тайният ключ на Джордж към Вселената", където по достъпен и забавен начин се стреми да даде възможност на младите читатели да се докоснат до тайните на физиката, времето и Вселената.

Гениалният учен е едно от доказателствата, че пред човешкия ум и воля обстоятелствата са безсилни, ярък пример за силата на човешкия дух...