Момичешки тайни

Отслабване: най-честите грешки

Част I

Отслабване: най-честите грешки

Тази статия идва точно навреме преди разгара на пролетно-летния сезон, когато плановете на жените екстремно бързо да влязат във форма се базират основно на лишения, извращения и издевателства.

Любимо занимание ми е да пиша и говоря с чувство за хумор и лека ирония за сериозни неща. Така ще бъде и днес, но апелирам девойките, които ще се разпознаят по-надолу в текста, да си изведат необходимите поуки и да преустановят процесите на самоубиване и самобичуване, защото все пак предстоят едни от най-хубавите месеци в годината, а да ги прекарате гладни, жадни и изтормозени, няма да е хубаво.

Ще започна с грешката, която се набива на очи при повечето момичета, чиято цел е да блеснат на плажа независимо от всичко.

Състои се три думи – трябва да отслабна.

Стъпвайки в залата, повечето от тези момичета реално поставят началото на един възродителен процес, и за да го направят още по-невъзможен, започват старателно да се лишават от храна, вярвайки че калориите, които приемат, трябва да бъдат по-малко от калориите, които изгарят.

Прочетете отново последното изречение и опитайте да намерите логика.

Теорията с калорийния дефицит е стара, непрактична и трудно приложима (особено последното). Основно се прилага от бодибилдъри преди състезание, за да бъдат в топ форма за едни 24 часа, след което минават на друг режим, именно защото топ форма е трудно да се поддържа за дълъг период от време.

За щастие, аз не работя нито с бодибълдъри, нито със състезатели. Във фокуса ми са обикновените жени, които учат, работят, домакинстват, отглеждат деца и т.н., и техен приоритет е да имат енергия за всички по-горе изброени дейности от ежедневието си. Целта им не е да се събудят с мъка, цял ден да се чудят къде да се подпрат, защото едва стоят на краката си, а вечер да паднат в леглото грохнали и облекчени, че и този ден е свършил.

Не, важно е да имате тонус и енергия, за да живеете пълноценно. В този ред на мисли, бързото и рязко отслабване чрез ограничаване на калории е това, което не бива да ви подмамва, защото цената не си струва.

Пример, с който ще си послужа, е момиче, посещаващо залата ни от няколко месеца – горд собственик на атлетично тяло, което по мое скромно мнение почти няма нужда от корекции. Тя обаче е решила, че точно онези два допълнителни сантиметра около талията й са изключително непривлекателни и раздялата с тях е въпрос, който не търпи отлагане.


Мерките, които е взела, и моите коментари по тях:

- 3 тренировки седмично (одобрявам);

- прием на Л-карнитин (почти одобрявам, но имам едно наум);

- повишаване на количеството протеин в храненето (тук съм малко на кантар);

- ограничаване на въглехидратите в диетата (о, да!);

- рязко ограничаване на мазнините (о, не!).

Тези от вас, които следят работата ми, знаят за хранителните ми пристрастия, но в момента не става дума за тях, а за логическо мислене.

Девойката започва тренировка и още на първото упражнение въздъхва тежко и звучно и казва: „Не знам какво става, нямам никаква енергия, нищо няма да успея да направя днес. От една седмица съм на нов режим и се чувствам ужасно отпаднала.“

Следват много въпроси, скърцане със зъби от моя страна и прехапване на устни от нейна.

Въпросите:

- останал ли е източник на енергия, от който тялото да черпи;

- какви хормонални промени/нарушения ще настъпят след продължителното ограничаване на ккал;

- колко време ще е необходимо, за да се възстанови хормоналният баланс;

- ще отслабне ли?

Отговорите:

- Ограничаването на въглехидратите е първото нещо, което не само хората с наднормено тегло трябва да направят, а и всички онези, които биха искали да се радват на здраве и тонус в живота си. Но когато единият вид гориво бива намален или спрян (в случая бързата енергия от въглехидратите), трябва да се увеличи приемът на алтернативното гориво, а именно мазнините (правя компромис с думата алтернативен, защото считам, че мазнините трябва да бъдат основен и предпочитан източник на енергия). Няма други макронутриенти освен мазнините и въглехидратите, които да синтезират енергия в тялото. Протеините не са енергия, те са градивен материал, както обичам да казвам, „тухлите за къщата, която строите“, и е невъзможно да разчитате на тях да ви влеят тонус и жизненост, те имат друга функция в организма. Теорията за калорийния дефицит е подвеждаща и отдавна влезе в историята като много лош опит. Калориите имат значение, но не толкова количествено, колкото качествено и има разлика, когато приемете 500 ккал от въглехидрати (90 г шоколад) и 500 ккал от мазнини/протеин (200 г свинско месо или 5 средно големи варени яйца); [[more]] - Напълняването винаги е съпроводено от хормонално нарушение и тук отговорът на въпроса кое е първо, яйцето или кокошката, е ясен, защото хормоналният баланс е в основата на добрия или влошен здравен статус. Напълняването е следствие на хормонален проблем, а не обратното. Преди да намалите приема на калории, силно препоръчвам да смените източника им и да дадете шанс на отслабването, хранейки се разумно. Но ако докато четете тази статия, хапвате пълнозърнест сандвич със зеленчуци, гарантирам, че след 2 часа ще късате опаковката на шоколада и ще страдате от липса на енергия, защото храненето през два часа изисква много от нея.

А сега екзистенциалният въпрос: девойката все пак ще отслабне ли? От толкова зор оставаше и да не отслабне! Ама за кратко, седмица-две, колкото да мине лятната отпуска.

Следва продължение

 

Веселина Янева създава Fitness Boutique Joy преди 4 години и решава, че това ще бъде място само за жени. Тренировките са индивидуални, винаги под наблюдението на фитнес инструктор, не се използват машини, а собственото тегло и свободни тежести. Останалата част от услугите, които предлага на своите клиенти, са тренировки на Вибро Плейт, антицелулитни LPG масажи, видео тренировки и изготвяне на хранителни режими. Автор е и на блог, където можете да прочетете много статии за спорта, храненето и нещата от живота.