Общество

Падна още една забрана в Саудитска Арабия

"Черната пантера" още веднъж направи история и отбеляза началото на ново време за саудитците.

Падна още една забрана в Саудитска Арабия

Източник: The Center for International Communication

Изобщо не мога да си представя какво е да живееш в държава, в която киното е забранено. Трябва обаче да призная нещо в този абсурд и то е, че в Саудитска Арабия избраха точния начин да вдигнат 35-годишната забрана за гражданите си.

"Черната пантера" още веднъж направи история и отбеляза началото на ново време за саудитците – завръщането на кината, и то във видимо (поне от снимката) несегретирана обстановка.

Отбрана саудитска публика похапна пуканки и видя на голям екран най-успешния филм на Marvel в сряда в АМС кино в Риад – специално приспособена симфонична зала в центъра на финансовия квартал на крал Абдула. Това е първият от стоте мултиплекса AMC, които ще отворят врати в следващите години, и един от 350-те, които се очаква да отворят до 2030 г.  

В Саудитска Арабия е имало кина през 70-те и 80-те години, преди страната да потъне под дебелата сянка на ултраконсервативния ислям. Днес завръщането на киното отбелязва един важен за кралството момент, част от тяхната стратегия за отваряне към света.

Хубаво е, че Т'Чала спомогна и за това.