Ретро

Парижки шик и български шевици

Пелагия Видинска е жената, която поставила България на европейската модна карта преди 100 години.

Парижки шик и български шевици

Царица Йоанна

Това е Царица Йоанна, облечена в една от любимите си рокли с мотиви от български шевици. Царицата имала много такива тоалети и ги носела с удоволствие, демонстрирайки добър вкус, любов към България и нейните красоти и прославяйки името на дизайнерката, създала тези модели – Пелагия Видинска, най-известната модистка на София през 20-те и 30-те години на миналия век.

Наследниците на Пелагия я наричат „българската Коко Шанел“ и в това няма голямо преувеличение. Също като Коко, и Пелагия била амбициозна, нямала зад гърба си богато семейство с традиции в модата, създала салона си от нулата и благодарение на своята предприемчивост и личен стил станала най-влиятелната модистка в страната.

Пелагия е родена около 1896 г. в семейство на военен. Тя завършва Солунската гимназия и говори френски и немски, което й помага в работата й. Пелагия пътува редовно до Париж, където се запознава с най-новите модели на „Шанел“ и „Ланвен“, след това пренася тяхното влияние на родна почва. Забележително е, че в онова време, когато в Париж модата се създава главно от жени, у нас също жена задава модерните тенденции.

Тя прави костюмите за представянето на първата Мис България – Люба Йоцова. В нейната модна къща се обличат съпругите на министрите и банкерите, както и тогавашните звезди Мими Балканска и Леа Иванова. 

Първоначално ателието на Пелагия е на „Граф Игнатиев“, на петия етаж на една сграда, и там има дори малък подиум. По подобие на Париж, и тук Пелагия представя моделите си на модно ревю с манекени, а в интервю за списание „Моден журнал“ през 1928 г. тя споделя, че известна френска модна къща й е поръчала рокли с бродерии в български стил.


Съчетаването на модерен европейски силует на дрехата с мотиви от българските шевици е уникално в работата на Пелагия. Това й създава популярност и верни клиенти, сред които и царицата. Пак в списание „Моден журнал“ през 1928 г. се разказва за изложбата-ревю на Пелагия Видинска, организирана в театър „Роял“. На него 20 манекенки представят български и европейски дрехи, разделени в две части. Първата половина на ревюто е с интерпретации на носии, които точно като в Париж си имат имена за всеки модел – „Македония“, „Син Охрид“, „Ловеч“, „Шоп“, „Болярка“ и други. Втората част е с типично парижки модели, при това напълно в духа на времето дрехите са разделени по предназначение – „утринни пенютри“, следобедни, вечерни, бални и сватбени тоалети. Цялото модно шоу е издържано в единен стил – със специална сценография и музика, вдъхновени от народното изкуство.

Постепенно бизнесът на Пелагия се разраства и модната й къща заема цяла сграда на ул. „Леге“, която съществува и до днес. Тя прави костюмите за представянето на първата Мис България – Люба Йоцова. В нейната модна къща се обличат съпругите на министрите и банкерите, както и тогавашните звезди Мими Балканска и Леа Иванова. Пелагия Видинска създава и костюмите на ансамбъл „Филип Кутев“.

По времето на социализма модната къща на Пелагия е закрита, а самата тя работи като главен майстор в шивашкото ателие на Народния театър до смъртта си през 1960 г.

Пелагия Видинска е типична представителка на софийския хайлайф – елегантно облечена, задължително с шапка и ръкавици, винаги с чорапи, с хубав шал. Днес името й е почти напълно забравено, но си струва да го знаем. Пелагия Видинска – жената, която поставила България на европейската модна карта преди 100 години.