Неделен книжен клуб

Полезният гид „Как да избираме козметика“

След години следене на женски списания и какви ли не статии на „дамска“ тематика, съм станала ужасно критична. Омръзнало ми е да чета едни и същи неща, преповтаряни отново и отново.

Полезният гид „Как да избираме козметика“

Издателство "Софтпрес"

След години следене на женски списания и какви ли не статии на „дамска“ тематика, съм станала ужасно критична. Омръзнало ми е да чета едни и същи неща, преповтаряни отново и отново. Не приемам да ме забаламосват с факти отпреди десет години, много от които вече дори са отречени. Изприщвам се и от автори, които, за да ти съобщят информация от три реда, преди това в пет параграфа говорят празни приказки.

И за да не стана като тях, отивам направо на темата – книгата „Как да избираме козметика“ от Надя Йорданова. Заради всичко казано по-горе със страх почнах да я чета. Притеснявах се тези „професионални съвети за здраве и красота“, както пише на корицата, да не се окажат някакъв коктейл от натруфени изрази и рекламни послания. За щастие, още с първите страници авторката ме спечели. Оказа се, че тя е магистър фармацевт и е защитила с отличие дипломна работа в направление „Фармакология, токсикология и фармакогнозия“ в Хайделберг, Германия. Освен това е и онлайн гуру – създател на блога „Инфармация“, където от години дава полезни съвети.

Още в първата глава тя доказва, че книгата не е маркетингово оръжие на козметична компания и целта й съвсем не е рекламна. Надя започва ударно, като развенчава един по един митовете за козметиката и ефекта й върху нашата кожа. После ни води към единствения и най-правилен път за грижа за кожата – индивидуалният.

Във втора и трета глава авторката обяснява какво е устройството и функцията на кожата и ни учи как да определим типа на нашата кожа, дава насоки за грижа за всеки отделен тип, както и задължителни съвети за всекидневни бюти ритуали.

Четвърта глава е посветена на тайните на съставките в козметиката. Надя подробно обяснява как правилно да се чете един етикет и как да откриваме най-разпространените нефункционални и съответно функционални съставки в продуктите. Тази част всъщност е най-ценна и е богат справочник, към който читателят неизменно ще се връща отново и отново, ще си преписва някои неща, ще ги запаметява или дори ще носи книгата със себе си, когато реши да пазарува козметика.

След това авторката се спира на много важния въпрос как да разберем кога този, който ни препоръчва козметика, е неискрен с нас. Тя ни дава списък от 24 подвеждащи израза в промотирането на продукти, които ако се научим да разпознаваме правилно, няма как да бъдем заблуждавани. Последната глава е посветена на кожните възпаления, алергии и кои вещества могат да ги провокират.

„Как да избираме козметика“ е изключително полезна, единствено ми се искаше да е по-дълга. Но самата авторка признава, че не е възможно да се създаде напълно изчерпателно четиво по темата, тъй като светът на козметиката е необятен и непрекъснато се развива.