Момичешки тайни

Ретрограден Сатурн: Какво да очакваме?

Рубрика на Astrobooth за любители астролози

Ретрограден Сатурн: Какво да очакваме?

Снимка: Pete Johnson

Astrobooth е приложение за партньорски хороскопи, уникално със своя задълбочен и аналитичен астрологически подход. Представяме ви рубриката на Йосифа Архангелова от Astrobooth за любители астролози, която отговаря на нашите най-съкровени въпроси за връзките ни и взаимоотношенията с близките ни хора.

Всяка година Сатурн е ретрограден около четири месеца и половина. Това е почти 40% от времето. Този транзит има своето значение в нашия живот (различно от значението в рождената ни карта). Тази година Сатурн е ретрограден в Козирог и ще има различно значение за различните знаци, което ще бъде описано по-нататък в статията.

Всяко ретроградие трябва да се разглежда като възможност за ревизия и поглед от друг ъгъл, пренареждане и смяна на перспективата. Особено при Сатурн. Трябва да знаем, че планетата не се движи „назад“, а само на нас ни „изглежда“ така от Земята. Това е и смистълът – не да връщаме нещата назад, да ги разваляме или разтуряме, а да сменим гледната точка, да се взрем в детайла, но и в схемата, в структурата. При Сатурн акцентът е именно върху структурата и основата. Докато планетата е „неподвижна“, винаги може да има обърквания и неразбирателства и това е често проявление в седмицата около началото и в края на ретроградието – когато планетата „спре“, за да тръгне директна.

Когато Сатурн стане ретрограден, започват да ни тежат отговорностите, сякаш лягат буквално на раменете ни. Ежедневното им изпълнение ни поглъща и сякаш голямата им цел и нашата мотивация се отдалечват. Цялостно енергията ни е много по-ниска и неизпълнените обещания също допринасят за това усещане. (И обратно, в тези седмица-две, в които Сатурн ще спре и ще тръгне директен, този камък ще падне от шията ни, дори на физическо ниво ще го почувстваме, особено ако е засягал някак асцендента или ъгловите ни домове.)

Така е, защото сменяме перспективата и като свикнем с нея, виждаме промените, които трябва да направим, и усърдието, с което ще трябва да им се посветим. Така ретроградието става възможност за нас за преоценка и за изследване на собствените ни граници, за преработване на графика ни, за нова структура на процесите в живота ни. Трябва, налага ни се, да забавим темпото, да проявим търпение и усърдие. Не ни е позволено да разрастваме, украсяваме и добавяме нищо. Сега трябва да махаме, да изчистваме – килограми, връзки, процеси, навици, излишни чувства или суета. Многотията трябва да се прочисти и подреди, всеки ъгъл на живота – да се прегледа за застояли, ненужни неща или слаби, неиздръжливи брънки, които не носят полза. С времето е същото – никакво прахосване! Корекции и рафиниране навсякъде!

Съсредоточаваме се върху основите на важните за нас неща и ги преглеждаме отново – това ли искахме, ще издържат ли, има ли нещо, което да си спестим. Ресурсите при ретрограден Сатурн са кът – спестяваме и махаме всичко излишно. Няма големи сделки и големи печалби, но има капка по капка събрани резултати от правилно базиран и системен труд с ясни стратегически цели. Ако трудът, основата и усилието са големи, структурата – проверена, тогава и резултатите ще са пропорционални. Правилата, структурите, основите и традициите са ни важни сега. Задължително се съобразяваме с тях.

В нашия живот при ретрограден Сатурн ще бъдат засегнати темите на домовете, чиито управляващи знаци са водени от Сатурн (Козирог и Водолей, ако приемем историческия, а не модерния управител на Водолей), и домовете, които Сатурн ще транзитира при ретроградието си.

Опростявайте и преструктурирайте, не започвайте чисто нови неща, но можете да рестартирате стари проекти... А ето и как да „дадем работа“ на ретроградния Сатурн в Козирог и въобще на Сатурн в Козирог, което ще трае 3 години.

Той ще тества: уважението, търпението, историческите ценности, плановете и подготовката ни, устоите ни. Там, където Сатурн транзитира, настъпват


необратими промени, той преглежда всичко с мярката на времето – ще издържи ли базата и структурата на годините и промените? Ако да – остава, ако не – разрушава се, за да се построи ново. Сатурн в Козирог дава по принцип огромна сила за свършване на необходимата работа. От тези именно процеси трябва да се възползваме.

А сега да видим и известния консерватизъм на Сатурн – той е само в линията, като при модата. Няма обаче нищо скромно в него – той е по скъпите дрехи, бижута, земи, имоти, бизнеси, по големите печалби, не по малките. Но и по големите спестявания! Ето пак, за да не сбъркаме: за себе си Сатурн иска най-скъпото, но не крещящо, и да е справедливо – да се полага за труд и почести. И за времето и парите – никакво разхищение, иначе ще бъдете подложени на грубостта и прямата реалистичност, която не е емпатична, не е естетична, но някак има етика – т.е. справедлива е по един ужасно прям начин... И много силно ще ни напомнят тези дни, че времето отлита, минава, че не можем да го спрем, всъщност можем – чрез вечните неща като стойност, авторитет, структура, основа и непреходност, традиция.

Бих обобщила така: да използваме МЪДРО времето на ретроградния Сатурн в Козирог!

Ето и основните линии на предизвикателствата.

Сатурн ще ни накара да прегледаме:

Връзките си;

Парите и кариерата;

Ще увеличи страховете ни;

Това особено важи за Козирог и Рак, но и за Везни и Овен.

Ще си задаваме например въпроса за уважението във връзките и ако го няма, те ще се разтрогнат. Емоционалните граници ще бъдет тествани, както и точността на отсрещния човек и нашата. Ако не сме преодолели отхвърлянето, отдалечеността и студенината, сега ще се срещнем с тях. Както и с грубия реализъм на Сатурновия подход.

Ще почнем да мерим всяко наше действие със „златен аршин“ – колко облаги, пари, ресурс, веществени неща ни носи. Ако не произвежда такива резултати, действието ще ни изглежда ненужно и безцелно. Ще търсим най-доброто за парите си, да е с неувяхваща, вечна стойност. Принципите и моралът ще са задължителни при действията ни. Главната цел на бизнеса ще е печалбата, но не имагинерната – само на книга, а реалната, както и тази, която е направена по правилата. Очаква се банките и финансовите институции да се стабилизират, като се отърват от излишното.

Сатурн ни показва и къде сме слаби, като извежда страховете ни на преден план. Мислим се за изоставени, заплашени от бедност, самота и изолация, безработица и загуба на престиж. В бизнеса се страхуваме от фалит, в здравето – за зъби, кости, нокти, коси, в работата – за кариерата и т.н. Най-важното е да мобилизираме всички налични ресурси и обстоятелства и да работим тези страхове да изчезнат.

На различните знаци този период ще влияе различно. В следвщата част на статията четете както за слънчевия си знак (зодията), така и за знака на асцендента си, който също ще ви информира за областта на влиянията. Очаквайте влиянето на ретроградния Сатурн в Козирог при различните знаци на зодиака.