Мода

Роклите легенди: Първата сватба на Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър е само на 18 години.

[[more]] Най-известната булчинска рокля, създадена от дизайнерката Хелън Роуз, си остава тази на Грейс Кели, но тази тук е ушита за не по-малко красива и известна младоженка – младата Елизабет Тейлър.

Хелън Роуз работи за MGM и както е обичайно за онова време, целият гардероб на актрисите е отговорност на киностудиото – както на екрана, така и в живота. И подобно на Грейс Кели, и в този случай роклята на булката и тези на шаферките са подарък от MGM за една от най-големите им звезди. За Елизабет Тейлър има и допълнителен подарък – всички дрехи за медения месец също са ушити от Хелън Роуз.

Първият съпруг на Елизабет Тейлър е наследникът на основателя на хотелите „Хилтън“ – Конрад Никълсън Хилтън Младши, когото всички наричали Ники. С Елизабет се запознават през октомври 1949 г., а през 1950 г. е сватбата им. По онова време Елизабет Тейлър е само на 18 години.

Елизабет Тейлър в „Бащата на булката“

Хелън Роуз е дизайнер на роклята на Елизабет Тейлър във филма „Бащата на булката“ и знае, че актрисата много харесва този модел и иска за собствената си сватба подобен. Хелън прави много по-семпла версия и казва, че за толкова красиво момиче, което е като „рядък скъпоценен камък“, е нужен съвсем семпъл обков. Роклята струва 1 500 долара и е ушита за два месеца. Хиляди хора се събират да видят знаменитата булка, която за САЩ е еквивалент на кралска особа. Сватбеният прием е в хотел „Бел Еър“ с над 700 гости, сред които всички кинозвезди на Холивуд.

Сватбеният пръстен на Лиз е с 4-каратов диамант и слага началото на прочутата й колекция от бижута. Бракът й с красивия Ники продължава само 9 месеца – той пие без прекъсване, а веднъж я пребива така, че тя абортира. След нея Ники Хилтън е женен за още две холивудски звезди – Джоан Колинс и Натали Ууд, също за кратко; умира на 42 години.

Но на сватбата си Лиз не знае нищо за бъдещето – тя е прелестна, най-красивата булка с най-красивата рокля на света, защото се омъжва по любов.