Изкуство

"С любов, Роузи"

Хубавият романтичен филм го харесват всички

"С любов, Роузи"

Хубавият романтичен филм го харесват всички. И издигналите в култ любовта (и секса) тийнейджъри, които виждат овеществени всичките си страхове, тръпки, фантазии и копнежи, и младите семейни (може и с деца), насмешливо припомнящи си унизителните на моменти, но същевременно възвисяващи и поучителни преживявания, и по-възрастните, носталгично и благосклонно поглеждащи назад с топло чувство и симпатия. А за хора като мен такива филми са храна за неувяхващи мечти и надежди... Точно такъв е "С любов, Роузи" на германеца Кристиан Дитер, заснет обаче в Англия и с оценка 7.4 в IMDb. И най-важното - възхитителният сценарий е по книга на нашумялата ирландка Сесилия Ахърн, превеждана и на български.

Роузи Дън (прекрасната и талантлива дъщеря на Фил Колинс Лили Колинс) е млада пламенна и вдъхновена британка, умна, чиста, изящна, красива като фреска на Микеланджело, с огромни черни очи, скули като китайски порцелан и изваяно тяло. От малка е влюбена (всъщност и той в нея) в съученика си Алекс Стюърт (новата звезда Сам Клафлин), висок и строен хубавец с капризни нацупени устни, голямо чело и древногръцки профил, съчетани с интелект и благ характер. Всички виждат, че са родени един за друг. Но... те са само приятели и правят всички възможни грешки във вече трийсетгодишния си живот поради страх от признаване на чувствата си, малодушие и липса на самочувствие и капчица кураж в интимното битие. [[quote:0]] На бала той отива с перфектната, самоуверена и желана мажоретка, мокър сън за всички момчета и бъдещ супермодел Бетани (Суки Уотърхаус), а тя - с глуповатата спортна звезда, млад бог и магнит за девойките Грег (Кристиан Кук, много добър). Първият ѝ сексуален опит с него е по-кратък от световния рекорд на 100 метра гладко бягане, но "героят" си губи презерватива вътре в нея (смешна до сълзи сцена в болницата), Роузи забременява, решава да задържи детето и мечтите ѝ да учи хотелски мениджмънт в САЩ ("ако замина, мама няма да ми говори"; "ако не заминеш, аз няма да ти говоря, избирай", контрира бащата) заедно с Алекс, ориентирал се към медицина, приключват. Е, той, разбира се, заминава. А тя остава с милите си родители - добродушният и работлив Денис (Лоркан Кранич) и всеотдайната и грижовна Алис (Гер Райън), с дете на ръце и омразна работа като камериерка в хотела, в който баща ѝ е пиколо...

Всичко рухва, а Алекс преуспява зад океана на образователния и личния фронт, като умопомрачителната красавица Сали (Тамсин Егъртън) е само началото на многобройните му завоевания. В един момент дори Роузи приема страхливо избягалия и скрил се в Ибиса Грег и се жени за него, същото прави и Алекс с Бетани. В какво се превръщат мечтите и до колко унижения и до какво падение може да стигне човек... [[more]] Всъщност развръзката е на неговата сватба, където Роузи е с вече порасналата си 13-годишна дъщеря Кейти (Лили Лейт), нейно умалено, свежо и фино копие. "Ако отблъснеш любовта, цял живот ще се опитваш да Я замениш с изключителни красавици в стремеж да си докажеш, че не си сбъркал и че си щастлив, но всъщност ще си дълбоко нещастен и сам.", прошепва Алекс...

В такива филми хепиендът е задължителен, а и така трябва да бъде, защото за истинската любов няма бариери и граници, подвластни са ѝ и пространството, и времето. Чарът им е в това не какво, а как се случва, там си проличават майсторството, талантът и изобретателността на творците. Е, в "С любов, Роузи" съставките са перфектно дозирани, а вкусът - нежен, мек, изтънчен и деликатен.

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.