Лица

Сандра Алексиева и нейните 1001 рецепти за щастие

Поканихме Сандра в един есенен ден на чаша розе PIXELS от New Bloom Winery

Сандра Алексиева и нейните 1001 рецепти за щастие

Сандра е жена, която определено се оправя в кухнята, а и в живота. Зад гърба си има не само 1001, а над 3500 рецепти – тези, които лично е приготвила и представила в сайта си. Но освен това тя е изключително позитивен и усмихнат човек. Поканихме я в един дъждовен есенен ден на чаша розе PIXELS от New Bloom Winery, за да ни разкаже, че в живота, както и при виното, ако не умееш да цениш малките неща и да им се радваш, няма да успееш никога да „прогледнеш” и за голямата картинка. От Сандра научихме какво най-често готвят българите, коя е любимата й есенна рецепта, колко е важно сам да правиш щастлив себе си. Следобедната ни среща се случи в Spaghetti Kitchen на ул. „6-ти септември“, а с какво ястие Сандра съчета любимото си розе, ще разберете в следващите редове.

Коя е Сандра Алексиева? Представи ни се с най-важното, което искаш да знаят хората за теб?

Аз съм автор и създател на един от най-големите кулинарни сайтове у нас – „1001 Рецепти“. В последните 10 години, откакто съществува този бранд, готвя, снимам и качвам всяка рецепта, до която съм се докоснала. Обичам работата си и съм горда, че на всеки 24 часа над 30 000 души от различно устройство посещават сайта ни. Това за България е голям успех.

С над 270 000 фена в страницата на „1001 Рецепти“ във Facebook чувстваш ли се известна?

Чувствам, че това, което сме постигнали с екипа ми, е наистина голямо. Този резултат във Facebook доказва, че косвено съм влязла в почти всяко българско домакинство и съм пренесла в него събираните с години кулинарен опит и традиции на моето семейство. Това ме кара да се чувствам горда с работата си, но не известна.

Кога Сандра не готви? Каква е Сандра извън кухнята?

Не готвя в по-голямата част от деня. Ангажирана съм с рекламни кампании, обработка на снимки, качване на съдържание в сайта. Готвенето е най-ароматната част от нещата, но тя не е толкова времеемка. Извън кухнята, както и в нея, съм себе си – правя това, което обичам, смея се и рядко отдавам внимание на маловажните неща.

Каква е рецептата за щастлив живот?

Аз се правя щастлива. Ако аз не правя щастлива самата себе си, едва ли нещо друго би могло. Научих тази тайна за щастието сравнително късно, но откакто я знам, живея много по-пълноценно. Има едно грешно и вредно схващане във възпитателния процес в моето и в предишните поколения – че е много лошо човек да е егоист и че винаги трябва да поставя другиго на първо място. Това е най-краткият път към пълното нещастие. Не бих възпитала децата си така.

Кое е най-важното нещо, което научи от майка си?

Да не се поддавам на грешния възпитателен процес на двете ми баби, да мисля винаги за себе си на първо място и да помня, че на този свят притежавам единствено собствената си самоличност и абсолютно нищо друго не би могло да е по-важно за мен от мен самата. Тя ме научи и на ред други неща – да готвя, да пиша, да имам отношение към музиката, към мъжете, към брака, към себе си. За скромните 48 години, в които беше жива, тя ми даде толкова, колкото други родители не дават и за 90.

Кой е готвачът, на когото се възхищаваш?

Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Не знам кой от двамата е по-успешен, но според една статистика Рамзи печели по 38 милиона долара годишно, което ме кара да стоя с широко отворена уста...

Какво има винаги в кухнята ти?  

Прясно мляко. И не защото е един от най-необходимите и използвани в огромен брой рецепти продукт, а защото съм свикнала да пия кафето си с мляко и да го сервирам на гостите си така. Затова винаги имам този продукт на вратата на хладилника си.

А какво задължително присъства в гардероба ти?

Безкрайно количество дървени закачалки. Не обичам сгънати дрехи и противно на съветите на една гениална книга, „Магията на подреждането” на Мари Кондо, държа всичко на закачалки. Заема ми повече място, но дрехите ми са щастливи, а ютията използвам все по-рядко.

Не може да не те попитаме...


Как жена, която професионално се занимава с готвене, изглежда толкова добре? Каква е твоята тайна за перфектен външен вид?

Не мога да дефинирам себе си като жена с перфектен външен вид. Имам много недостатъци, но по-важното е, че си ги обичам всичките. Поддържам здрав дух в здраво тяло, като спортувам редовно и се храня балансирано. Сега много съм се запалила по Sodexo SportPass – карта за различни активности в различни спортни центрове. Така хем всеки ден мога да пробвам нещо ново, хем водя активен начин на живот. Старая се всеки ден да посещавам някакъв спорт – понякога това е плуване, друг път е фитнес, трети път залагам на парната баня или сауната. Така че, ако може да се нарече някаква тайна, тя е че просто в графика си не пропускам да отделя поне един час само на себе си.   

Кои са най-посещаваните рецепти на сайта и за какво най-често хората търсят твоята кулинарна препоръка?

Най-много се четат рецептите на основни ястия, характерни за родната ни кухня. Кюфтета, класическа мусака с картофи, пълнени чушки, гювеч – в общи линии тези рецепти, които много от нас за забравили да поискат от бабите си, когато са имали тази възможност. Най-често ме питат за процеси, свързани с изпичането на дадено месо или тестено изделие. Умението да прецениш готовността на дадено ястие, изисква опит и кулинарни познания. Така е и с хората – научаваш се да разпознаваш кои са „твоят тип“ с опита.

Коя е любимата ти есенна рецепта?

Едно парфе с кестени, което майка ми правеше. Рецепата, която ви споделям, е нейна и дори самият десерт на снимката е правен от нея. Най-хубавото на моя сайт е, че увековечава голяма част от спомените ми.

Пиеш ли вино и имаш ли си любим сорт или предпочитания?

„Пиеш ли вино?” не е сериозен въпрос (смее се). Директно ме питайте „Какво вино пиеш?”. Обичам розе. Пия и другите видове, но към розето имам специално отношение. То има една специфична мекота и вкус на залез. Или поне аз така го определям. Мога да го пия до късна есен... 

С какво би съчетала това вино, което пием в момента – PIXELS Розе е от сорта Гренаш?

С десерт. Малко хора у нас се осмеляват на обяд да си поръчат чаша вино, особено пък с десерта. Голяма грешка. Смело си поръчвам чийзкейк към розето, независимо че е обяд и независимо че у нас виното рядко е допълнение към сладкото в края на храненето.

Слоганът на PIXELS e „с внимание към всеки детайл“. Кои са детайлите, за които трябва най-много да внимаваме в кухнята? А в живота?

Величието на кулинарията е не само в детайлите на самата храна, но и в отношението към всичко, свързано с нея. Точно това е причината да работя върху нова рубрика в сайта, която скоро ще изгрее на небосклона на дигиталната ни медия. Казва се „Уютна кухня” и ще представя на читателите всички онези страшно готини артикули, които превръщат обикновената кухня в пространство с топлина и уют. Харесвам хората, които забелязват малките неща и умеят да ги ценят. Вярвам, че аудиторията на „1001 Рецепти“ е именно такава. Затова на въпроса кои са детайлите в кухнята, на които е добре да обърнем внимание, бих отговорила: всички детайли. От продуктите, подбрани за ястието, през рецептата, до приборите, тишлайфера и ринговете за салфетки. В живота, а и при виното, е същото. Ако не умееш да цениш малките неща и да им се радваш, няма да успееш никога да „прогледнеш” и за голямата картинка. Затова харесвам хората с отношение към всеки детайл – защото те умеят да живеят качествено.

Попитай ни нещо, което винаги си искала да знаеш за правенето на вино?

Имам дегустационен въпрос. До колко на брой вина може да опита човек по време на дегустация, без да се напие?

Професионалните дегустатори обикновено изплюват пробите вино. Затова на международни състезания журито опитва по 30-40 проби на ден и въпреки това остава напълно трезво и надяваме се, обективно. Разбира се, това е въпрос на сериозна и професионална подготовка и на силна воля. За любителите на виното препоръчваме да „дегустират“ любимите си напитки отговорно и в добра компания. Правилото е една бутилка да се изпива в 4 до 6 чаши.

С подкрепата на New Bloom Winery