Неделен книжен клуб

„Семейна гробница“, Катарина Масети

Онова, заради което първата част ме спечели – хуморът, абсурдът и чувството за обреченост на една връзка, която няма достатъчно причини да просъществува и точно затова е луда и очарователна – във втората част липсва почти напълно.

„Семейна гробница“, Катарина Масети

Ако сте сред читателките и почитателките на „Мъжът от съседния гроб“ – а в случая с тази книга най-вероятно сте и двете – със сигурност новината, че историята на Бени и Дезире има продължение, ви е развълнувала. С мен беше точно така и с нетърпение обиколих книжарниците още в първия ден след издаването на „Семейна гробница“, за да прочета веднага какво става нататък.

Е, признавам, че не съм очарована. Онова, заради което първата част ме спечели – хуморът, абсурдът и чувството за обреченост на една връзка, която няма достатъчно причини да просъществува и точно затова е луда и очарователна – във втората част липсва почти напълно. Дезире и Бени са съпрузи с три деца и безброй проблеми, и ако от старата им любов са останали някакви искрици, то студеният душ на ежедневието ги гаси всеки ден и час.[[more]]Дезире и Бени са все така коренно различни: тя – библиотекарка, влюбена в книгите, той – фермер, влюбен в кравите си. Работата на другия си остава за тях нещо, към което се отнасят не толкова с любопитство, колкото с лека враждебност. След сватбата Дезире живее във фермата, без да може да свикне с това ни най-малко, заобиколена от животни, тор, сняг и ревящи деца, както и от мъж, който иска да яде топла храна три пъти на ден и очаква помощ в обора поне през уикенда. Смешните моменти в книгата са малко, затова пък има редица интересни детайли около трудния живот на малките стопанства в Швеция, които, както изглежда, едва свързват двата края. И ако си мислим, че да се пести от храна, зъболекар и фризьор е нещо като феномен на родната действителност, тази книга ни убеждава, че не е.

Това обаче не направи по-симпатична историята за мен, нито ми подсказа причините двама души, които дори нямат общи теми на разговор, да живеят заедно. И ако се чудите – не, страхотния секс също го няма вече.

Книгата е написана увлекателно и леко, с познатия и от първата част насмешлив тон, но за разлика от нея не се различава с нищо от кой да е добър чиклит, а в този жанр Катарина Масети определено има силна конкуренция и занапред едва ли ще бъде първият ми избор.