Общество

Шоколад не може, а билетчета и хазарт може

Виждала съм в супермаркета хора, които си купуват хляб за 1 лв. и билет за 2 лв., 3 лв. или 5 лв. И съм виждала как веднага настървено започват да търкат с надеждата, че именно те ще са следващият „голям печеливш“, когото ще покажат „по телевизора“. Жалко и обидно е. Малко като онова за хляба и пастите.

Шоколад не може, а билетчета и хазарт може

Снимка: www.storyblocks.com

От около 7-8 години нямам телевизор вкъщи и се чувствам чудесно. Така, макар понякога да тъна в информационно затъмнение по крайно важни и наболели теми като, да речем, поредния риалити формат и победителя в него, поддържам една приятна хигиена на информационния поток и изобщо си спестявам доста помия и ненужни новини.

Поради тази причина не бях гледала, разбира се, и прословутата реклама на Националната лотария, която последните дни, както е модерно да се казва в такива случаи, сякаш "взриви социалните мрежи". Е, гледах я в Youtube и въпреки че има неща, които е по-добре да подминеш, вместо да ги поставяш в центъра на вниманието, вдигайки допълнителен шум около тях (лоша реклама просто няма), не мога да подмина моралните въпроси, които тази реклама повдига.

Гледах видеото със златните момичета и шоколадовите билети няколко пъти и не успях да се отърва от първоначалното впечатление за пародия. Но това не е толкова важно. По-важното е, че доста въпроси се прескачат в съзнанието ми, а единственото, което мога да кажа, е „WTF“. Малко цинично, но не повече от клипа. Сериозно, не знам какво са си мислели хората, които са родили и осъществили идеята за този рекламен клип. Какво точно е посланието?!

Гимнастичките не ядат шоколад, само го миришат. Тук може да се отвори една огромна тема за хранителните разстройства не само при балерини, спортистки, манекенки, но и при подрастващите изобщо. Анорексия, булимия, депресивни разстройства, симптоми, последици, трагедии... Червените лампички са наистина много и предполагам, всички ги виждаме. И защо, по дяволите, в тази реклама открито излиза човек (в случая авторитет в техните очи) и казва на момичетата, че „шоколада само го миришем“? Вербалното насилие е също насилие и като всяко насилие говори за наличието на жертва и насилник. Няма да продължавам.

Другият смущаващ момент е рекламирането на хазартна игра чрез лицата на деца. Дори и всички тези момичета до една да са пълнолетни, пак е грозно. Толкова красиви, нежни, изящни, невинни. Ами не се вписват в реклама за хазарт! Разбира се, не те са решили да участват в нея. Живеем в комерсиален и консуматорски свят, но все си мисля, макар и може би доста наивно понякога, че трябва да има някаква хигиена. Граници, морални принципи, ако щете. Освен това е недопустимо жената (без значение от нейната възраст) да бъде опредметявана по такъв начин, като се внушава, че тя трябва да се подчинява на правила и забрани, наложени отвън. По какъвто и да било повод и при каквито и да било обстоятелства, не го приемам. А го виждаме в праймтайм като нещо, което си е в реда на нещата явно. Тръпки ме побиват от хоровия отговор на момичетата...

И ако се върнем към въпроса за посланието в този клип, няма как да не се запитаме какъв пример биха дали гимнастичките на своите връстници (а и не само на тях). „Не яжте шоколад, търкайте билетчета“, „Гладувайте, но си давайте парите на Националната лотария и очаквайте лесната печалба“. Всъщност то на практика е така. Виждала съм в супермаркета хора, които си купуват хляб за 1 лв. и билет за 2 лв., 3 лв. или 5 лв. И съм виждала как веднага настървено започват да търкат с надеждата, че именно те ще са следващият „голям печеливш“, когото ще покажат „по телевизора“. Жалко и обидно е. Малко като онова за хляба и пастите.

Но... търкайте билетчета, драги зрители. И миришете шоколада, ако не можете да си го позволите. Изобщо – шоколад не може, а билетчета и хазарт може. WTF!?