Общество

Първа, но не и сред дамите

Десислава Радева не разбира на практика абсолютно нищо.

Първа, но не и сред дамите

Първата ни дама, т.е. съпругата на Президента на Република България, държава член на Европейския съюз през 2017 година, решила да се изкаже във Фейсбук относно прайд парада и понеже е "повече българка, отколкото космополитка", използвала Интернет вместо радиоточката.

Затрогваща история я е навела на мисълта за този статус – завела котарака си Чарли на ветеринар и той казал: "Котката Ви има котешки СПИН!". И Първата ни дама – "шах с пешката"! Отдъхнала, че се предава само по котешки полов път, но някак си направила "асоциация" с прайд парада и се зачудила защо, ей така между другото, участниците не проведат "една ограмотяваща с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни”. Всичко в редичка, за да е по-лесно – и ако може в една листовка, за да се реши проблемът с котешкия и човешкия СПИН веднъж завинаги! [[quote:0]] После мисълта на тази жена се оплита във всевъзможни посоки, показващи чутовна неинформираност в на практика целия й объркан постинг. Малко преди призива да минем в траур например, решава да разкаже вица за сър Джон, защото е много смешен, а след това да се оправдае, че има много приятели гейове, с които е в добри отношения и всъщност ...са достойни за уважение разните му там хомосексуални, бисексуални, трансджендър и другите "производни".

Всичко било ОК, но й пречела "претенцията им за различност". Разбира се, как някой ще е различен... всички трябва да сме уравнени, незабележими и непретендиращи за нищо. 

Спирам с преразказа и ще ви оставя да поемете глътка въздух – статусът можете да прочетете лично тук.  

Първото нещо, което прави силно впечатление в поста й, е това, че Десислава Радева не разбира на практика абсолютно нищо.

Нито какво е прайд парад, нито каква е философията на това шествие, нито какви са целите на предишните и на тазгодишния прайд парад, нито пък как е преминал.

Тя е повече писател, отколкото читател. За да го разбере, можеше да отвори сайта на прайда или Фейсбук страницата му например, преди да го третира като карнавал на серопозитивни хомосексуалисти с "претенция за различност". Но това не е била целта й, не.

Радева не разбира нищо и от превенция на ХИВ/СПИН. Третира темата така, сякаш България е една празна глупава държава, в която нищо не се случва, серопозитивните заразяват и котките, а няма кой едни листовки да раздаде.

Всъщност истината е точно обратната – България е една от държавите с най-добрата превантивна програма в централна и източна Европа и един от малкото примери за много добре работеща коалиция между правителствени и неправителствени организации у нас. 

Ако имаше интерес да е реално информирана, първата ни дама щеше да отвори сайта на Министерството на здравеопазването и да прочете дългия списък организации, които работят с години, за да предоставят социални услуги на хората и да провеждат превантивни кампании много отвъд "раздаването на листовки".

Всъщност тя го е направила, но селективно. В статистиката, която цитира, удобно е пропуснала една много важна точка – новите случаи на ХИВ тази година са 193 от 263 900 изследвани лица (за първите 9 месеца на 2016 г.). Повече от половината от тях са открити в кабинети за безплатно и анонимно консултиране, финансирано по тази програма. [[quote:1]]Първата дама определено много преиграва, но това изобщо не е случайно и има своето обяснение. Не, не става дума за просто за изтрещял хомофоб, каквато е първата асоциация. Смисълът се открива лесно в статуса й – забележително умело предъвква в тези няколко реда различни групи от обществото, за да ги настрои едни срещу други – забележете как уж между другото са вместени в текста пенсионерите, многодетните майки, децата, загиналият войник, българите, космополитите... Отнякъде се появяват и думи като покаяние, скръб, гледащи обвинително "обетования символ" на прайд парада – дъгата.

Всъщност Първата ни дама не прави нищо ново. Нашата страна има дълъг опит с такъв тип поведение. Просто Десислава Радева избра да направи една от първите си публични изяви като Първа дама на България, за да изпълни първото правило на добрата стара школа на компартията – настройвай всеки срещу всеки! Разделяй и владей!

Кой има нужда от всичко това, не се ли уморихме? Ние – да, те – не! Те никога не се уморяват – те са винаги готови да мразят, да насъскват, да тровят и да мимикрират или около Перестройката, или около ЕС, за да се възползват от нас и да крадат от нашето бъдеще. Не си правете илюзии – днес е прайдът, утре ще е нещо друго, това е само подробност, тема, която се нагорещява нарочно, за да се мразим, за да загубим всякакво доверие един в друг и да се разпаднем тотално на малки непретендиращи за нищо единици, за които нищо няма смисъл. [[more]]Накрая Първата ни дама завършва с едно "Нищо лично!", докато текстът й от самото начало – от примера с въшлясалия й котарак, през вица за сър Джон за "педерастите", до отвратителната употреба на паметта на загинал човек, е единствено и само "лично" обиден. За купища хора – от всякакви сексуално "производни" до хора, които работят с десетки години, за да поддържат и развиват "превенцията" много над нивото на раздаването на листовки в среда, която е всичко друго, но не и лесна за работа. Питайте хората, които влизат ежедневно в ромските гета, за да "раздават листовки".

Лично аз нямам нужда от Първа дама. Не смятам изобщо, че парламентарна република трябва да има такова лице. Чудесно си живеехме без Първа дама по времето на президента Плевнелиев. 

Съжалявам, че и ние, Момичетата от града, й обърнахме за кратко внимание покрай тоалета й на срещата в Брюксел. Грешка, която ще си припомняме всеки път, щом решим да напишем каквото и да било за Десислава Радева.

"Нищо лично".