Неделен книжен клуб

Светът на Урсула Ле Гуин – започнете от тук!

Урсула Ле Гуин е един от най-големите автори на научнофантастични и фентъзи романи за последния половин век.

Светът на Урсула Ле Гуин – започнете от тук!

[[more]] В понеделник светът загуби една от литературните си икони. Това беше съобщено вчера от нейния син. Урсула Ле Гуин е един от най-големите автори на научнофантастични и фентъзи романи за последния половин век.

Автор на повече от 50 книги, поезия, критики, кратки разкази и преводи на Тао Те Чинг, през живота си Ле Гуин беше удостоена с множество награди, включително The World Fantasy Award за литературни постижения. През 2014 г. получи и национална с National Book Award. Речта й по време на приемането на наградата е изключителна – в нея Ле Гуин говори за моралната мисия на артиста, чийто живот трябва да бъде отдаден на търсенето на свобода (можете да видите речта й тук).

Урсула Ле Гуин беше един от великите майстори на научната фантастика и фентъзи, но отвъд всичко голям хуманист, философ и борец за равенство и социална справедливост.

Нейният свят е пребогат на образи и общочовешки послания и ако никога не сте се докосвали до творбите й, ние ви предлагаме да започнете от тези:  

„Лявата ръка на мрака“ (The Left Hand of Darkness)

За това произведение Урсула Ле Гуин е отличена с наградите „Хюго“ и „Небюла“. Критикът Харолд Блум казва, че „Ле Гуин повече от Толкин издигна фентъзито до висока литература“.

Планетата Гетен/Зима е почти копие на нашата Земя, но тук всичко е сковано от леда, а напредналата цивилизация съвсем анахронично е комбинирана с изградените почти по средновековен образец монархии. Странни са и съществата, населяващи тази планета, макар проблемите, които ги вълнуват, да са много близки до нашите.

 


„Магьосникът от Землемория“ (A Wizard of Earthsea)

Това е първият роман от поредицата, описваща фантастичния архипелаг Землемория. Книгата е издадена за пръв път през 1968 г. Историята от романа е продължена в романите „Гробниците на Атуан“, „Най-далечният бряг“, „Техану“ и „Другият вятър“ и сборника „Легенди от Землемория“, както и в други разкази, описващи архипелага Землемория. „Магьосникът от Землемория“ е разказ за духовното и нравствено израстване на човека в съприкосновението му със заобикалящия го свят.

Романът разказва за младия магьосник Гед от остров Гонт, който учи в училище за магьосници... Звучи ли ви познато? Ле Гуин казва пред Guardian, че Дж. К. Роулинг е можела да бъде малко по-щедра в кредита си към романа й от 1968 г.

 


„Грънчарското колело на рая“ (The Lathe of Heaven)

„Грънчарското колело на рая“ е научнофантастичен роман от 1971 г. Сюжетът се гради около персонаж, чиито сънища променят действителността. Адаптиран е като сценарий за два телевизионни филма. Романът е номиниран за наградите „Хюго“ и „Небюла“ и печели наградата Locus Poll за най-добър роман за 1972 г. 

 


„Освободеният“ (The Dispossessed)

Романът „Освободеният“ е една от големите класики на научната фантастика и на утопичната литература. Ле Гуин я нарича анархистична утопия и това е нейната реакция към войната във Виетнам. Книгата печели награди „Небюла“ (1974) и „Хюго“ (1975). През личната история на гениалния физик Шевек разказва за световете сестри Анарес и Урас, за опита за поддържане на автентична анархистична утопия, за раждането на всеобхватна теория на битието и за намирането на щастие и цялост.