От А до Ям

„Taste of Paris“ или как да се потопиш за една вечер във висшата френска кулинария

Grand Palais е голям и изкушения дебнат отвсякъде...

„Taste of Paris“ или как да се потопиш за една вечер във висшата френска кулинария

Снимки: Мира Донкова

През последните години, вследствие на непрекъснато нарастващ интерес към кулинарията и нейните творци, майсторите готвачи и сладкари започват да излизат от кухнята и да добиват все по-голяма медийна популярност. Кулинарните състезания за професионалисти се радват на нестихващ интерес и представят на широката публика млади таланти, които със сигурност ще осигурят наслада за следващите поколения любители на добрата кухня. Хубавото е, че така донякъде се демократизира съвременната френска кухня.

Преди години тя беше затворена в кадифените приглушени зали на ресторанти с дългогодишна история или в лукса на петзвездните хотели, беше недостъпна за простосмъртните в повечето случаи. Днес е напълно възможно да опитате произведенията на някои от най-добрите сладкари на по-достъпна (макар и сравнително висока за средностатистическия джоб) цена, да посетите някой от ефимерните ресторанти или от тези под тяхната егида.

От няколко години насам през май се провежда и фестивалът „Taste of Paris“, който дава възможност за досег с по-изисканата кухня. Определението за това събитие е „фестивалът на майстор-готвачите“, които, разбира се, са и звездите в него. Също така участват и редица производители на повече или по-малко луксозни, но изключително висококачествени продукти. Тази година беше четвъртото му издание под впечатляващия стъклен купол на музея Grand Palais (най-големият в Европа).

В продължение на четири дни майстори готвачи и сладкари създават временни ресторанти, където предлагат специално разработени дегустационни менюта. Така може да опитате продукти и съчетания на вкусове, които са далеч от ежедневната семейна трапеза. Ние посетихме събитието семейно, като предварително бях набелязала ресторантите, където исках да се спра. Тъй като бяхме трима, всеки поръчваше по нещо различно, за да можем да пробваме повече ястия. За мен лично откровението бяха десертите, от които опитах максимален брой, може би малко по-голям от разумния. Както и няколко ресторанта, които с удоволствие бих посетила за тържествен повод.

Снимки от дегустацията разгледайте в галерията.